Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NOB maant rijstboeren Saramacca aan lening af te lossen

NOB maant rijstboeren Saramacca aan lening af te lossen

04/11/2020 20:02 - Aidy Pinas-Agodeba

Het ultimatum dat de Nationale Ontwikkelingsbank de boeren van Saramacca had gegeven is verlopen.

Het ultimatum dat de Nationale Ontwikkelingsbank de boeren van Saramacca had gegeven is verlopen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ongerustheid bij rijstboeren in district Saramacca neemt steeds meer toe door een brief van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). De bank heeft boeren die een lening hebben bij het Agrarisch Kredietfonds (AKF), dat door de NOB wordt beheerd, in augustus aangeschreven om een betalingsregeling te treffen omdat er een achterstand in aflossing is. Ze hadden hiervoor tot en met 4 september de tijd. Indien zij nagelaten hadden actie te ondernemen zou de bank beginnen met een inningsprocedure.

Het gaat volgens de voorzitter van belangenvereniging 'Het Boerencollectief', Mahin Abhelakh, om meer dan twintig (ex)boeren. Hoe de zaken er nu voor staan met het ultimatum van de NOB is niet duidelijk. Het collectief wil bemiddeling van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt Abhelakh in gesprek met de Ware Tijd. "We hebben de minister om een gesprek gevraagd en kijken uit naar een uitnodiging. Maar terwijl wij wachten gaat de NOB door met zoeken naar haar geld."

Hij onderstreept dat het AKF de boeren in het verleden heeft geïnteresseerd om een lening te nemen. Die varieert van SRD 20.000 tot SRD 100.000. De voorzitter wijst erop dat de boeren bereid zijn om hun schuld af te lossen. "We willen dat men een betalingsregeling treft, maar niemand heeft nu geld." Door de achteruitgang in de rijstsector zijn sommige boeren eruit gestapt voor een reguliere baan bij de overheid.

Nu gaat het om boeren in Saramacca, maar Abhelakh heeft vernomen dat collega's in andere districten ook aan de beurt komen. De boeren blijven positief, maar willen ook niet eindeloos op de minister wachten. Indien de bewindsman niet reageert zal het collectief contact zoeken met de president en vicepresident.

Los van het aflossingsprobleem vindt Abhelakh dat de boeren in Saramacca meer aandacht en ondersteuning moeten krijgen zoals de collega's van onder meer Nickerie. Saramacca heeft potentie, maar deze wordt niet benut. De rijstproductie is in de afgelopen jaren sterk verminderd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina