Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groenteboeren willen toegang tot Agrarisch Kredietfonds

Groenteboeren willen toegang tot Agrarisch Kredietfonds

05/11/2020 22:22 - Beta Debidien

Groenteboeren willen toegang tot Agrarisch Kredietfonds

 

NIEUW-NICKERIE - Groenteboeren verenigd in de Coöperatie Groenteverbouwers van Pettenpolder (KGVP) in district Nickerie willen toegang tot het Agrarisch Kredietfonds. “We willen ook in aanmerking komen voor goedkoop kapitaal om optimaal te kunnen produceren. Wij hebben terrein, planten en produceren en kijken ook uit naar deskundige begeleiding van het ministerie van LVV”, zegt voorzitter Nowildath Khedoe.

Hij stelt dat de leden ook willen bijdragen aan de export van groente en fruit. "Vandaar dat wij faciliteiten willen voor de verwerking en verpakking van de producten. Middels dit project kunnen onze vrouwen aan een baan geholpen worden en ook verdienen." De organisatie wil ook werken aan het certificeren van de producten, zodat ze zonder probleem kunnen worden verkocht.

Net als in de rijstsector hebben ook de groenteboeren een tekort aan irrigatiewater. "We hebben een tijdelijke voorziening, maar streven naar een duurzame oplossing", zegt lid Manbodh Bhoera. "We zijn afhankelijk van water dat via een leiding van het rijstbedrijf van Baitalie naar ons gebied stroomt." KGVP telt 146 leden die doen aan gezinslandbouw op een areaal van 710.972 hectare.

Khedoe is er niet over te spreken dat mensen vaker geprobeerd hebben de gronden af te pakken. "We hebben steeds middels rechtszaken geprobeerd hen van onze terreinen af te houden. Het heeft ons enorm veel geld gekost." Om niet weer in problemen te geraken, heeft het bestuur besloten om de grond die de leden beplanten aan te vragen bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

Khedoe: "We weten dat al sinds 2004 de overheid geld had vrijgemaakt, maar het is niet besteed ten behoeve van de KGVP. Zo zijn kleiwegen nog in dezelfde slechte staat als het regent." Het bestuur heeft de minister van LVV, Prahlad Sewdien, medewerking gevraagd om de totale infrastructuur van het groente- en fruitproject aan te pakken. "De aangrenzende wegen zijn van de overheid, maar wij moeten ze onderhouden. Machines van LVV en Openbare Werken worden ingezet, maar wij betalen de kosten." De organisatie heeft achter het kantoor grond behouden als reserve voor moederplanten. De strook grenzend aan de Van Dijkstraat is bestemd voor gemeenschaps- en talentontwikkeling.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina