Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Bonus-(On)Begrip

COLUMN: Bonus-(On)Begrip

09/11/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Bonus-(On)Begrip

Giwani Zeggen  

Net als vele anderen, vraag ik mij ook af waar de regering het geld vandaan haalt om de ambtenaren een bonus te geven in november en december. Zaten we niet diep in een financiële crisis? Nog afgezien van de keuze om de Oppenheimer-mensen nog even te laten wachten, zijn er geen Surinamers die geld tegoed hebben bij de overheid? Zitten daar geen mensen bij die al vanaf 2012 en 2013 wachten op hun geld? Dan zou je denken dat je eerst die groep uitbetaalt. Of is er de voorbije maanden zoveel bespaard, dat het én-én wordt? Laat het ons zien, denk ik dan. Waar en hoe is er vanaf 16 juli bespaard? Misschien dat ik het dan iets beter begrijp.

Aan de andere kant heb ik ook begrip voor het cadeautje. De voorbije weken zijn niet makkelijk geweest. Wij hebben eindelijk echt de belofte van Silvana waarheid zien worden: we voelen het in onze zak. Als werkgever wil je dan, zeker met de feestdagen in aantocht, iets doen voor jouw werknemers. Wat dat betreft heeft de overheid het makkelijk. Alleen, hoe zit het dan met de particuliere sector? Ik zie de bedrijven al uitleggen dat er helaas geen bonus in zit dit jaar, omdat de inkomsten door de Covid-19-pandemie sterk zijn teruggelopen. En je kunt ze geen ongelijk geven. Het is raar als je als bedrijf in april of mei mensen moet laten gaan, om dan in november of december bonussen uit te keren.

Overigens, hoe de arbeiders in de particuliere sector dan wel een bonus zullen krijgen, zie ik nog niet. Via een nog hogere belastingkorting dan de SRD 750 die nu geldt? Dan moet je ook zoveel verdienen dat je meer dan SRD 750 aan belasting betaalt. Als dat de manier wordt, hopelijk ziet de overheid er ook op toe dat werkgevers de korting daadwerkelijk geven aan de werknemer en niet voor zichzelf houden. Gelukkig ben ik niet de minister van Financiën die het allemaal moet uitdokteren. En zoveel tijd is er niet meer. Voor je het weet is het alweer eind november. En beloofd is beloofd. Iedereen kijkt er nu naar uit.

Wat ik dan weer niet begrijp, is dat alle ambtenaren in aanmerking komen voor de bonus. Tot nu toe heb ik niet anders vernomen. De president, vicepresident en de zeventien ministers hoeven de bonus sowieso niet te krijgen als je het mij vraagt. De leden van De Nationale Assemblee ook niet. Evenzo de directeuren en onderdirecteuren op de ministeries. Eigenlijk zou de overheid de bonusuitkering moeten beperken tot een bepaalde groep. Bijvoorbeeld personen die minder dan SRD 5.000 ontvangen aan het eind van de maand. En als dat niet kan, dan minstens een systeem waarbij de bonus minder wordt, naar gelang het salaris hoger is.

Hoe het ook zij, ik hoop dat de bonus alleen bestemd is voor personen die belasting betalen over hun inkomen. Dat deel van ons dat er alles aan doet om geen belasting te betalen, maar wel gebruik maakt van de collectieve goederen, krijgt het hele jaar door al een bonus; een gestolen bonus. Die mogen wat mij betreft worden overgeslagen. Geen belasting, geen bonus!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina