Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vertrek skalians grensrivieren ingezet

Vertrek skalians grensrivieren ingezet

13/11/2020 00:00 - Gilliamo Orban

De skalians worden niet langer gedoogd. De regering heeft skalianhouders aangeschreven te stoppen met hun activiteiten.

De skalians worden niet langer gedoogd. De regering heeft skalianhouders aangeschreven te stoppen met hun activiteiten. Foto: ProBios  

PARAMARIBO - Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft diverse skalianhouders, die aan goudwinning doen in de Marowijnerivier, schriftelijk aangemaand om definitief te stoppen met hun activiteiten. De skalians zorgen voor enorme milieuvervuiling die schadelijk is voor mens, dieren en planten. "Ze hebben enkele weken de tijd om hun activiteiten af te bouwen", zegt Abiamofo in gesprek met de Ware Tijd.

Hij heeft onlangs een bezoek gebracht aan de opererende skalians aan de Marowijnerivier in Sipaliwini. Daarbij heeft hij de aanmaningsbrieven overhandigd aan verschillende skalianhouders. "Niet alle skalianhouders hebben we aangetroffen, want ze wonen in Paramaribo", zegt de minister. Die skalianondernemers zullen alsnog een brief krijgen.

Voorafgaand aan het bezoek heeft de bewindsman reeds een deel van de skalianhouders toegesproken en ze zijn op de hoogte gesteld over het beleid, betreffende hun onderneming. Ook degenen die opereren op de Lawarivier zullen hetzelfde schrijven ontvangen. De NH-minister deelt in een persbericht mee dat zich een nieuwe trend aan het ontwikkelen is, waarbij de skalians eveneens de oevers van de rivieren betreden.

Abiamofo zegt dat de mijnactiviteiten in de grensrivieren op basis van het te voeren regeringsbeleid op het gebied van mijnbouw niet langer worden gedoogd. Hij benadrukt dat de vervuiling in de waterwegen alsook op het stuwmeer moet worden tegengegaan. "Daar moeten ze uiteindelijk ook stoppen met goudwinning in het water, maar de skanlianhouders hadden eerder wat afspraken met de vorige regering gemaakt en dat moeten we eerst doornemen", zegt de minister tegen de Ware Tijd.

In het persbericht geeft de NH-topman te kennen dat de verschillende leefgemeenschappen en de Fransen veel last ondervinden van milieuverontreiniging veroorzaakt door de opererende skalians. Abiamofo beklemtoont dat de maatregelen worden genomen om de Surinaamse samenleving te beschermen. De Ware Tijd heeft gepoogd om te praten met skalianhouders, maar dat is niet gelukt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina