Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Deel straatventers binnenstad mag blijven

Deel straatventers binnenstad mag blijven

16/11/2020 16:08 - Gilliamo Orban

Onder de groep illegale verkopers die uit het straatbeeld moeten, behoren ook Haïtianen. Ondanks dat ze eerder zijn ontruimd, komen ze na enkele dagen terug.

Onder de groep illegale verkopers die uit het straatbeeld moeten, behoren ook Haïtianen. Ondanks dat ze eerder zijn ontruimd, komen ze na enkele dagen terug.  

PARAMARIBO - Omdat schoenmakers, schaafijs- en krantenverkopers behoren tot het traditionele beeld van de binnenstad mogen ze onder voorwaarden op hun plek blijven. Ze dienen onder meer een vergunning te hebben en hun stand moet aantrekkelijk zijn. "Ze mogen zich niet zomaar verplaatsen. Vandaag kan je niet op de hoek bij Kirpalani zijn en morgen op een andere hoek. We werken niet aan chaos, maar aan ordening van de binnenstad", zegt Gautam Dhanai, waarnemend marktmeester van de Centrale Markt Paramaribo, tegen de Ware Tijd.

Schoenmaker Steward Piensjot kan een gat in de lucht springen wanneer hij hoort dat hij niet weg hoeft van zijn plek op de hoek van Dominee- en Jodenbreestraat. "Ik ben opgelucht, want mijn vergunning vervalt eind december en ik ga ervan uit dat de verlenging hiervan niet wordt aangehouden zoals ik had vernomen." Hij beweert veel klanten te zullen verliezen als hij in de markt zou worden geplaatst.

Een vrouw die niet bij naam wil worden genoemd en kleding verkoopt, geeft aan dat ze daarvoor vergunning heeft. Ze juicht de ordening toe, omdat er volgens haar door de slechte economische situatie geringe toeloop is van klanten. " Bovendien zetten illegale verkopers van kleding in december tenten op in de binnenstad en dat is oneerlijke concurrentie, want ze betalen geen belasting", zegt de kledingverkoper.

Veel venters stallen volgens Dhanai hun groente en fruit onhygiënisch uit. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie tegenover marktventers die wel het standtarief betalen. "De marktventers gaan straks op straat willen verkopen en dan is de hele markt op straat", zegt Dhanai. Deze zoveelste poging tot ordening gaat uit van districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noordoost. Dhanai verzekert dat deze keer het ontruimen van de illegale straatventers met succes zal aflopen. In het verleden keerden de venters, nadat ze waren verwijderd, terug.

De marktmeester wijst erop dat het commissariaat ongeveer twintig bestuursambtenaren inzet voor controle, bijgestaan door de politie. Daarnaast houden tien bestuursambtenaren, die ter beschikking zijn gesteld van de markt, toezicht in de directe omgeving. "We gaan de venters eerst twee keren aanmanen en daarna wordt hun waar in beslag genomen", waarschuwt de waarnemend marktmeester. Hij doelt op de groente-, fruit-, vlees-, vis- en kledingverkopers die geen vergunning hebben gekregen van het districtscommissariaat.

Het blijkt te gaan om ongeveer zeventig illegale straatventers. Er waren niet lang terug vijftig van Haïtiaanse afkomst geplaatst in de markt, maar na drie dagen was iedereen weer vertrokken. Mochten de politie en bestuursambtenaren hen op straat aantreffen zal hun waar in beslag worden genomen. Behalve de vijftig plekken bij de Centrale Markt, is er voor eenzelfde aantal ruimte bij de Haïtiaanse markt aan de Drambrandersgracht. Bij de Kwakoe markt aan de dokter Sophie Redmondstraat kunnen twintig straatventers worden ondergebracht. De Ware Tijd heeft geprobeerd om te praten met een groep Haïtiaanse straatventers, maar de verkopers wilden niets zeggen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina