Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: Toekomst wordt steeds somberder

ANALYSE: Toekomst wordt steeds somberder

18/11/2020 22:44 - Armand Snijders

President Santokhi (l) en zijn minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing.

President Santokhi (l) en zijn minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De financiële stand van zaken van de overheid is zo slecht dat buitenlandse schuldeisers is gevraagd om voorlopig te wachten op hun geld. En de regering brengt dat nieuws alsof het alleen maar voordelen voor het land oplevert. Terwijl het nog maar zeer de vraag is of de schuldeisers daarmee akkoord gaan. Maar het typeert deze regering: zaken worden veel rooskleuriger voorgesteld dan ze daadwerkelijk zijn.

Er gebeuren opmerkelijke dingen in het land. President Chandrikapersad Santokhi wil iedereen een heel kleine Srefidensi- en kerstbonus geven maar hij weet alleen nog niet helemaal hoe hij dat gaat doen. Anderhalve week geleden schiep hij flinke verwachtingen door de bonus op Drietabbetje wereldkundig te maken. Eerst zou die alleen voor ambtenaren zijn, vervolgens zouden niet-ambtenaren via een belastingvoordeeltje ook iets krijgen. Maar toen beloofde de president dat iedereen een bonus van SRD 300 zou krijgen, van visverkoopster tot taxichauffeur.

Hij gaat nog bedenken hoe hij iedereen gaat bereiken, want niet iedereen heeft een bankrekening. Het risico bestaat daardoor dat grote groepen mensen weer buiten de boot vallen, zoals dat ook met de beloofde voedselpakketten gebeurde: die kwamen zoals gevreesd voor een deel bij mensen die ze niet echt nodig hadden, de echt armen hadden het nakijken. En eerlijk is eerlijk: ambtenaren hebben veel minder te klagen dan grote andere delen van de bevolking; zij hebben in de coronatijd tenminste iedere keer keurig op tijd hun salaris gehad. Dat kan menig Surinamer die zijn of haar baan heeft verloren, niet zeggen.

 

Zure appel

Het is op zich al opmerkelijk dat Santokhi en de zijnen een extraatje kunnen geven, gezien de beroerde stand van 's lands huishouden. De president heeft bij zijn aantreden herhaaldelijk gezegd dat we met de rug tegen de muur staan en voorlopig nog door de zure appel heen moeten bijten. Hoewel het beloofde herstelplan er na ruim vier maanden nog steeds niet is, zijn ondertussen wel allerlei ad hoc-maatregelen genomen, die niet even goed doordacht zijn. Zo is de Surinaamse munt geünificeerd, ofwel gedevalueerd, een solidariteitsheffing doorgevoerd en de brandstofprijs drastisch verhoogd: allemaal zaken die het volk in de portemonnee raken.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning hield door deze en andere, minder ingrijpende maatregelen opeens zoveel geld over dat hij sinds september de ambtenarensalarissen kon uitbetalen zonder daar geld voor hoeven te lenen. Dat was zijn voorganger Gillmore Hoefdraad al twee jaar niet gelukt. Hoe de zittende minister dat gedaan heeft, is nog altijd een raadsel. Dat heeft hij nog steeds niet kunnen uitleggen. Achaibersing blijft weerspreken dat hij - zoals tal van deskundigen vermoeden - het heeft gefinancierd uit de SRD 1,5 miljard Covid-19-steun die De Nationale Assemblee eind september heeft goedgekeurd. Maar waar het geld wel vandaan komt, daar mogen we naar gissen. Daarover is de regering totaal niet transparant.

 

Chotelal

Wat Covid-19-gelden betreft, is er overigens nog iets vreemds aan de hand: de huiswinkelier van de vorige regering, B. Chotelal, had in de aanloop naar Divali een actie waarbij basisgoederen spotgoedkoop werden aangeboden. Als we Chotelal mogen geloven, was deze actie mogelijk gemaakt "door voorzitter Ronnie Brunswijk van Abop". Dus dezelfde Brunswijk die vicepresident is in een regering die bij haar aantreden verzekerde corruptie uit het verleden aan te pakken en bestraffen. U weet het vast nog wel: de regering-Bouterse had SRD 400 miljoen uitgetrokken om de gevolgen van corona op te vangen. Het vermoeden bestond dat veel verkeerd was terecht gekomen. De resultaten van het onderzoek zijn (nog) niet naar buiten gebracht. Kennelijk geen probleem voor Brunswijk, die alles wil doen om het volk te paaien. En daarvoor dus met mogelijk foute ondernemers de handen ineen slaat.

 

Gebrek aan respect

Santokhi wil zijn volk dus ook tegemoet komen met twee bonussen. Om dat te kunnen bekostigen, heeft de regering aan houders van de Oppenheimer-obligaties gevraagd in te stemmen met een zogeheten "standstill", zodat we uitstel krijgen van rente- en hoofdsombetalingen die nu 2020 en begin 2021 voldaan zouden moeten worden. De regering bracht dit nieuws via de Communicatiedienst Suriname alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en gaat er op voorhand vanuit dat de schuldeisers zullen instemmen.

Maar dat kan worden betwijfeld doordat met name Achaibersing tijdens persconferenties van de daken heeft geschreeuwd dat zijn ministerie nu meer ademruimte krijgt om de problemen op te lossen en het volk een extraatje in de vorm van een bonus te geven. De schuldeisers zijn niet achterlijk en zullen dat ook hebben gehoord: zij zullen niet gecharmeerd zijn van het feit dat de 26 miljoen US dollar die hen toekomt wordt gebruikt om het volk een klein feestje te laten bouwen, terwijl zij met lege handen blijven. Zij zouden dat kunnen ervaren als minachting en gebrek aan respect aan hun adres. Dus Achaibersing had wel tactischer mogen zijn. En terwijl er volgens hem alleen maar voordelen zitten aan het niet betalen, blijft het feit dat Suriname zijn schulden moet aflossen. Met meer rente zelfs, dus uiteindelijk draaien we daar als volk voor op. Of dat nu die bonussen waard zijn.

 

Zambia

De regering-Santokhi lijkt dezelfde fouten te maken als de regering-Bouterse: het ene gat opvullen met de volgende meevaller of lening. En men goochelt zo met heffingskortingen en andere toelagen waardoor niemand meer snapt wie waar recht op heeft. Een geschuif met gelden waar Hoefdraad tot het allerlaatste moment een meester in was, ook al heeft hij ons uiteindelijk wel opgezadeld met immense schulden. Niet alleen via Oppenheimer, maar ook vooral bij de Chinezen, die aanspraak maken op zo'n 20 procent van onze buitenlandse schuld. Deze schuld en die miljarden aan andere schulden moeten op korte of langere termijn terugbetaald worden, of we het nou leuk vinden of niet.

Doen we dat niet, dan staat ons hetzelfde lot te wachten als het Afrikaanse land Zambia. Daar weigerden de schuldeisers vorige week in te stemmen met een soortgelijk verzoek dat Suriname heeft gedaan, met als argument dat een gedegen plan ontbreekt om uit de huidige situatie te geraken en dat men niet echt bereid is te hervormen. En dus stevent het land nu op een faillissement af. Achaibersing heeft ook nog steeds geen herstelplan gepresenteerd en aan de bereidheid om te hervormen, beginnen mensen over deze regering steeds meer te twijfelen. Als dit zo doorgaat, mogen wij de toekomst somber in zien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina