Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ex-vp Adhin blijft aangehouden

Ex-vp Adhin blijft aangehouden

18/11/2020 05:54 - Ivan Cairo

Aswhin Adhin in juli toen hij afscheid nam van zijn personeel op het kabinet van de vp.

Aswhin Adhin in juli toen hij afscheid nam van zijn personeel op het kabinet van de vp.  

PARAMARIBO - De vernieling van media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident gebeurde nadat aan het licht zou komen dat de apparatuur was verduisterd. De apparatuur waaronder een desktop computer en camera’s zou naar verluidt met medeweten of medewerking van het hoofd van het secretariaat van de raad van ministers (rvm) formeel zijn afgeschreven, hoewel het om vrijwel nieuwe en nog bruikbare artikelen ging. Dat verneemt de Ware Tijd van bronnen dichtbij het onderzoek dat nu gaande is.

In eerste instantie werden vorige week drie verdachten - Amien D., Vijendra R. en Antonio K. - aangehouden en in verzekering gesteld. Maandag werd ex-vicepresident Ashwin Adhin als vierde verdachte ingesloten. Volgens de andere verdachten zou hij de opdracht tot vernieling hebben gegeven. Vernomen wordt dat de apparatuur zogenaamd was afgeschreven en deze werd meegenomen door het hoofd van de ICT-afdeling van het kabinet van de vicepresident. De afschrijvingsformulieren zouden door de secretaris van de rvm zijn verstrekt. De nieuwe regering liet na haar aantreden een onderzoek instellen naar goederen die niet op de kabinetten van de president en vicepresident waren aangetroffen.

Het hoofd van de ICT-afdeling voelde naar verluidt nattigheid en stond de goederen af aan de inmiddels ex-vicepresident. Toen aan het licht zou komen dat de spullen waren verduisterd, kwam de instructie om ze onklaar te maken of te vernielen. Eén van de latere verdachten kon het kennelijk niet over zijn hart krijgen om een dure camera te laten vernietigen en gaf zonder medeweten van de anderen zijn eigen oude fotocamera mee. Dat ander toestel liet hij gewoon op kantoor en verrichtte daarmee zijn werkzaamheden nadat de nieuwe regering was aangetreden. "Dat toestel is nog gebruikt tijdens de inauguratie van de president en vicepresident. Mede daardoor bestond het vermoeden dat de andere zaken waren verduisterd", aldus een informant.

Toen het duidelijk werd dat de zwendel aan het licht zou komen, werd opdracht gegeven de items te vernielen om te kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om afgeschreven en onbruikbare zaken ging. Rechercheurs hebben naar de Ware Tijd verneemt spraakberichten bij verdachten kunnen achterhalen waaruit zou moeten blijken dat de opdracht tot vernieling van Adhin kwam.

Dinsdag werden de verdachten opnieuw verhoord en vond er confrontatie plaats met Adhin. Woensdag vindt de voorgeleiding van de drie eerder aangehouden verdachten bij de rechter-commissaris plaats. Deze zal toetsen of de inverzekeringstelling rechtmatig is. De aanhouding van de ex-vicepresident, nu assembleelid, is maandag als een bom ingeslagen. Zijn partij, de NDP, is woedend over de aanhouding en vindt dat niet de juiste procedures zijn gevolgd. Voorts vindt de partij dat de inverzekeringstelling een poging van de regering is om NDP-toppers en de partij te schaden. De partij stelde in een verklaring dat de rechterlijke macht als instrument wordt gebruikt om dat doel te bereiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina