Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Eigen belang…

COLUMN: Eigen belang…

19/11/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Eigen belang…

Stuart Rahan  

Wat zegt de arrestatie en opsluiting van ex-vp Ashwin Adhin over ons als samenleving? Zijn politieke tegenstanders interesseert het niet of de ex-vp voor vernieling van staatsapparatuur is aangehouden. De symboliek die van de arrestatie uitgaat, is belangrijker. Adhin vertegenwoordigt de exploitatie van de mofinawan voor eigen gewin door zijn regering. Vernietiging van staatseigendommen (laptop en of camera) is bijzaak. Als je dacht dat wij in 1980 laag gevallen waren, heeft zich daarna een culminatie van wandaden voorgedaan, die bewezen dat de Surinaamse moraal verder uitgehold kon worden.

Wij konden ons tot 1980 niet voorstellen dat een vicepresident in de gevangenis zou belanden of dat de president van Suriname, vader van de natie, veroordeeld zou worden voor moord op politieke tegenstanders. Onze jonge soevereine beentjes moesten ineens de last dragen van volwassen wandaden. "We waren onze onschuld kwijt", riepen velen na 25 februari 1980, maar vergaten dat onze geschiedenis veel schuld en schuldigen heeft voortgebracht.

De één noemt het een kunu en berust zich in zijn lot. De ander neemt verantwoordelijkheid en verzet zich daartegen. De arrestatie van de ex-vp, ex-governor van de CBvS, ex-directeur SPSB, internationale signalering van de oud-minister van Financiën en veroordeeld ex-president zijn de schande van onschuldige en hardwerkende Surinamers. Van een volk dat zich regelmatig afvraagt wat men van hen vindt, moeten we niet raar opkijken wat de internationale wereld van ons vindt. Goed voorbeeld doet goed volgen en een slecht voorbeeld is de voedingsbodem voor nog meer immoreel gedrag. Hoe vaak hebben wij in de paarse jaren sympathisanten over de schreef zien gaan. Hans Jannash, Dino Bouterse en Etienne Boerenveen zijn typische voorbeelden die met staatsbescherming illegale drugspraktijken uitvoerden.

Politici als Adhin leven in een eigen bubbel. Zij vereenzelvigen zich met hun politieke functies en houden geen moment rekening zelf slachtoffer te worden van hun onfrisse praktijken. Sterker, Adhin dacht voor de rest van zijn leven het hoogste politieke ambt te bekleden en als zodanig onschendbaar te blijven. Het gebrek aan relativeringsvermogen en zich afzonderen van de Surinaamse realiteit deden hem de das om. Het gaat net zo lang goed tot je voor een relatief klein vergrijp wordt gearresteerd en je ineens zelf hulpbehoevende bent van het recht dat je lang hebt ontkend.

Na de militaire coup in 1980 werd premier Henck Arron in Santo Boma opgesloten. Arron kreeg van Desi Bouterse een blocknote om zijn corruptiedaden op te schrijven. Er was geen enkele rechter of officier van justitie die Arron als verdachte van corruptief gedrag aanmerkte. Arron was in de ogen van Bouterse de spil van het kwaad dat corruptie heette. Ondanks corruptie de middle name is van Bouterse, heeft niemand hem op zo een vernederende manier aangepakt. Niet in 1987, niet in 1991, niet in 2000 en ook niet in 2020. Hij waant zich onaantastbaar.

De aanhouding van Adhin drukt ons simpele zielen met de neus op het feit dat niemand onschendbaar is. Toch hoop ik dat zijn arrestatie een boodschap is, die list en bedrog moet voorkomen. Velen zien namelijk in de politiek de enige manier om zich snel te verrijken, terwijl zij zich op het podium als bestrijders van corruptie verkopen. Het zijn katten die zich verheugen gebonden te worden op het spek. Alleen jammer dat de ex-vp derden nu de kans geeft zijn foute acties als falen van de hele Surinaamse samenleving te beschouwen. Sorry hoor, we zijn geen failed state. Jij hebt in jouw eigen belang gefaald Adhin.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina