Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Begroting

COMMENTAAR: Begroting

19/11/2020 12:00

COMMENTAAR: Begroting

 

DE NATIONALE ASSEMBLEE heeft dinsdagavond met 33 stemmen vóór de begroting voor 2020 goedgekeurd. Dat was meer voor de show, want het dienstjaar is al bijna voorbij. Daarom werd er ook niet uitgebreid en oeverloos over details gedebatteerd en kreeg de regering vooral lof van het parlement dat ze toch nog iets had weten te maken van de begroting die door de vorige regering is opgesteld en aan de realiteit is aangepast.

Zoals altijd had minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning een en ander keurig met een cijfermatige presentatie onderbouwd, die zijn toehoorders slechts voor kennisgeving mochten aannemen. Wat de NDP-fractie van de begroting vond, daar kunnen we alleen naar gissen: die leden zaten zich thuis te verbijten, omdat hun collega Ashwin Adhin in een cel is gezet. Terecht merkte president Chandrikapersad Santokhi op dat de partij het belang van een individu boven dat van het volksbelang stelt.

Hij heeft ook gelijk dat de vragen vanuit de NDP-fractie zo serieus mogelijk zijn beantwoord. Al werd in die antwoorden vaak verwezen naar het desastreuze beleid van de vorige regering, waar de NDP nadrukkelijk deel van uitmaakte. Dat was voorspelbaar en ook niets nieuws onder de zon. Dat deze regering een halt heeft toegeroepen aan de achteruitgang en de koers nu SRD 40 of 50 zou zijn geweest, zoals Santokhi beweert, kan hij niet hard maken en daar moet hij ook voorzichtig mee zijn.

Want de NDP kan hem, terecht of niet, om de oren slaan met het feit dat hij zijn verkiezingsbeloften niet na is gekomen. Want de president had tijdens de campagne verzekerd dat hij de koers weer zou terugdringen. We weten allemaal wat daar van terecht is gekomen: de koers is veel hoger dan onder de vorige regering en er schijnt geen eind aan te komen.

Het wordt een grote uitdaging voor de regering om de begroting van 2021 door het parlement heen te loodsen. Dan zullen partijen naar verwachting wel uitgebreid aan het woord mogen komen en kan de regering niet meer steeds verwijzen naar het falen van het vorige team. Ze zullen met heldere en concrete plannen moeten komen om het land er weer bovenop te helpen, plannen die de gewone burger ook begrijpt en niet verpakt zijn in ingewikkelde, steeds weer herhaalde en soms slaapverwekkende presentaties die onze parlementariërs en regeerdeers al jaren eigen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina