Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie houdt aanbesteding aardolierechten ondiep zeegebied

Staatsolie houdt aanbesteding aardolierechten ondiep zeegebied

20/11/2020 14:02 - Ivan Cairo

Staatsolie houdt aanbesteding aardolierechten ondiep zeegebied

 

PARAMARIBO - In haar streven om ook in het ondiepe zeegebied succesvol te zijn in de zoektocht naar aardolie, houdt Staatsolie voor acht ‘blokken’ een internationale aanbesteding. Het in Londen gevestigde Envoi Limited is aangetrokken om de Shallow Offshore Bidding Round 2020/2021 te begeleiden.

Sinds maandag mogen geïnteresseerde oliemaatschappijen een bod doen. Zij hebben, tot 30 april volgend jaar de gelegenheid een bod uit te brengen voor een of meerdere blokken. De blokken liggen in het westen van het ondiepe offshore-gebied, ten zuiden van de recente diepwatervondsten van Apache in Blok 58 en ten noordwesten van de onshore productievelden zoals te Tambaredjo. Het is gebruikelijk dat na een succesvolle bidding round, productiedelingscontracten worden getekend met de maatschappijen die in aanmerking komen voor de rechten.

Uit de documentatie blijkt dat de blokken die worden aangeboden liggen langs de zeegrens met Guyana waar de afgelopen jaren al meer dan acht miljard vaten commercieel winbare aardolie zijn opgespoord. De acht blokken beslaan een totaalgebied van 13.524 vierkante kilometer. Het aangeboden areaal ligt direct in het migratie pad vanuit het gebied waar al enorme aardoliereserves zijn aangetoond. Aangegeven wordt dat het bekend is dat dit gebied zich uitstrekt tot in Suriname, zoals recentelijk is bewezen door de ontdekking van Apache's en Total in de boorput Maka Central-1, waar twee lucratieve bronnen met lichte olie en gascondensaat zijn aangetroffen. De ontdekkingen van Sapakara West-1 en KwasKwasi werden gevolgd met een vierde boorput (KesKesi-1) waar de booractiviteiten nog aan de gang zijn.

Verder wordt aangevoerd dat gelet op de omstandigheden het zeer aannemelijk is dat de olie die in de Tambaredjo- en Calcuttavelden wordt geproduceerd, is gemigreerd vanuit het zeegebied. "Dit wordt ook bevestigd door talrijke aanwijzingen in vele andere onshore en boorputten in ondiep water vanaf de westelijke tot oostelijke grenzen van het land". In het aangeboden areaal zijn tot nu toe maar 6 proefboringen verricht. De afgelopen dagen is bekend geworden dat voor dit jaar, op Rusland na, de meeste nieuwe aardolievoorraden zijn aangeboord.

Bedrijven die succesvolle exploraties hebben uitgevoerd dit jaar zijn op nieuwe reserves gestuit in landen als Suriname, Guyana, Zuid-Afrika en Turkije, evenals in landen met al bewezen grote reserves zoals Brazilië en Noorwegen, meldt energieadviesbureau Rystad Energy. Als de bedrijven gerangschikt worden op basis van ontdekte volumes, blijkt het dat het Russische Gazprom voorloopt op Total en Apache, die in Suriname succesvol waren. Apache en Total hebben respectievelijk 960 miljoen om zevenhonderd miljoen vaten aan netto winbare aardoliereserves gevonden, in Blok 58 voor de kust van Suriname. Rystad Energy verwacht dat omstreeks 2040 slechts ongeveer 4,5 miljard van de acht miljard vaten olie die tot nu toe dit jaar zijn ontdekt in productie gebracht zullen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina