Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wanhopige hosselaars Jodenbreestraat zoeken hulp bij Sampie

Wanhopige hosselaars Jodenbreestraat zoeken hulp bij Sampie

20/11/2020 05:54 - Arjen Stikvoort

DNA-lid Edgar Sampie heeft ontevreden straatventers donderdag aangehoord in de vergaderzaal van het parlement.

DNA-lid Edgar Sampie heeft ontevreden straatventers donderdag aangehoord in de vergaderzaal van het parlement.  

PARAMARIBO - “Hoe genadeloos moet men zijn om een dergelijke ordening op dit moment te willen doorvoeren”, schrijft onderneemster Joan Verwey aan Abop-parlementariër Edgar Sampie. Hij nodigde voor donderdag in het assembleegebouw een aantal illegale verkopers van de Jodenbreestraat en omgeving uit om hun verhaal te doen.

Hij trekt zich hun lot aan, nadat de districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noordoost Ricardo Bhola, begonnen is aan ordening van de binnenstad. Ze moeten uiterlijk 30 november daar vertrekken. "Maar dat kan zo maar niet. Je kunt ons niet van de ene op de andere dag brodeloos maken. We hebben ook kinderen en leningen die we moeten aflossen", zegt een vurige Ivy Liesbeth Vrede in gesprek met de Ware Tijd. Ze verkoopt sinds jaar en dag tweedehandse kleding aan de Jodenbreestraat. "Ik ben blij dat ik mijn zegje mag doen hier in het parlement. Sampie moet ons helpen."

Het DNA-lid wil na de venters gehoord te hebben proberen voor hen een oplossing te vinden en gaat praten met zijn partijgenoten, parlementsvoorzitter Marinus Bee en vicepresident Ronnie Brunswijk en de districtscommissaris Bhola. De parlementariër wil weten wat diens plannen zijn. De politicus zegt dat de hosselaars juridisch sterk staan. "Ze hebben hun papieren en betalen belasting. Straatventers maken deel uit van de binnenstad. Het is een groep van boven de dertig jaar. Ze hebben een gezin dat ze moeten onderhouden. Als je ze van de ene op de andere dag weghaalt, tref je ze extra hard. Je maakt ze brodeloos."

Brian Durand laat zijn KKF- en belastingpapieren zien. "Ik draag een steentje bij aan de samenleving. In mijn opklapbare standje verkoop ik kleding. We staan hier allemaal legaal en ik betaal toch ook belasting. Nu moeten we vanaf 1 december van de dc weg. Dat is onmenselijk." Het is overigens niet de eerste keer dat de illegale verkopers de wacht wordt aangezegd. Ze zijn zelfs al vaker weggestuurd, maar blijven terugkomen. Opeenvolgende districtscommissarissen hebben geprobeerd om de binnenstad te ordenen, maar het is geen van hen gelukt.

Bhola was niet op de hoogte van de actie van de venters. Hij zegt dat hij met heldere, transparante en volledige berichtgeving wil komen. "Maar zaken moeten niet uit hun verband getrokken worden. Het is in het kader van orde, veiligheid en rust in de winkelstraten van Paramaribo. De traditionele handelszaken klagen al jaren steen en been over overlast, lawaai, troep en oneerlijke concurrentie", zegt hij tegen de krant. "Hebben zij dan geen recht? Zij betalen toch ook belasting en hebben vele mensen in dienst. Bovendien is er een structurele oplossing binnen de vijf markten, maar daar willen zij niet aan meewerken. Er is geen plaats meer voor chaos."

Bhola zegt altijd bereid te zijn met iedereen te willen praten. Ook met de groep die bij Sampie is geweest. "De groep zou er beter aan hebben gedaan om eerst met mij in gesprek te gaan, zodat we tot een oplossing kunnen komen. Ik ben een man van de dialoog."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina