Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sieraden ontwerpen als vorm van meditatie

Sieraden ontwerpen als vorm van meditatie

22/11/2020 08:08 - Audry Wajwakana

Toepie exposeert als Artist in Residence tot en met maandag in Zus & Zo.

Toepie exposeert als Artist in Residence tot en met maandag in Zus & Zo. Foto: FB Zus & Zo  

PARAMARIBO - Toepies grootste hobby als kind was om creatief bezig te zijn met haar handen. Ze maakte doekjes, kettinkjes en nog veel meer. Uit pure noodzaak - ze raakte haar baan kwijt - besloot ze vijf jaar geleden om van haar hobby haar werk te maken. Een besluit waar ze geen moment spijt van heeft. “Creëren geeft me vrijheid en maakt me gelukkig”, zegt de ontwerpster.

De creatieveling is uitgegroeid tot een ware natuur sieradenontwerpster en is door Bryan van 't Kruys, uitbater van Zus en Zo, benaderd als Artist in Residence. Tot 23 november toont de sieradenontwerpster haar nieuwste creaties in een verdieping van het restaurant.

Voor Toepie is het de eerste keer dat ze aan een tentoonstelling deelneemt. "Ik heb er zelf nooit aan gedacht om eens mee te doen aan een expo. Pas toen ik werd benaderd, dacht ik 'waarom niet?'", lacht ze. Het leuke van deze tentoonstelling, is dat ze eindelijk kan laten zien wat er met natuurmaterialen gemaakt kan worden.

Toepie is de troetelnaam die ze als klein meisje kreeg van haar moeder. Officieel heet ze Grielda Gojo. "Toen ik klein was, had ik een bepaald vlechtje op mijn hoofd dat in het Aucaans 'Pieto' wordt genoemd. Mijn moeder keerde de naam om in Toepie", zegt de ontwerpster. De naam heeft ze behouden, omdat het Afrikaans klinkt en uniek is. Deze is kort en krachtig. Toepie is ook kort van gestalte en haar sieraden zijn krachtig.

De sieraden die ze maakt zijn van aluminiumdraad met een gouden coating, waar ze gekleurde steentjes of natuurkralen aan vastmaakt. Elke creatie heeft een aparte vorm. Deze komt volgens de ontwerpster, omdat ze tijdens het maken van de sieraden ook vaak mediteert. "Daarom is de expo getiteld 'Meditatie, mijn weg uit frustratie'. Wanneer ik mediteer, kom ik tot mezelf. Ik vind mijn weg weer naar het heden om door te gaan. Ik laat me leiden. Als ik aan een sieraad begin, weet ik vaak niet wat ik ga maken. Pas wanneerik bezig ben, zie ik dat tot een creatie komen en koppel ik mijn verhaal eraan."

Dit laat ze ook in de tentoonstelling zien. Elk sieraad heeft behalve een naam - 'steen', 'mijn bos', 'octupus', et cetera - de bijbehorende omschrijving die haar geïnspireerd heeft om het te maken.  Met het halssnoer 'Octupus' beeldt ze de veelzijdige vrouw uit. "Als je vandaag een monteur wil zijn en morgen een danseres, moet het kunnen. Jij bepaalt wat je als vrouw wil doen", zegt Toepie.

Voor de expo heeft ze twaalf nieuwe ontwerpen gemaakt. De kralen die ze in de sieraden verwerkt, zijn meestal van natuurmateriaal zoals de pamoni, kow ai en haar meest favoriete pit, de maripavrucht. De vrucht kun je eten, de pit kan je planten, maar ook openslaan, waardoor er een noot uit komt. Van die noot wordt olie gemaakt. Het omhulsel van de noot, gebruikt Toepi om sieraden mee te maken. "Juist hetgeen wat men als afval ziet, tover ik om tot een sieraad." Ze laat een ketting zien van jonge maripavruchten. Die heeft ze zodanig bewerkt, dat je niet gelijk ziet dat het jonge maripavruchten zijn.

Een ketting waar ze nog mee bezig is, is 'Culture', die ze deze week nog hoopt af te krijgen. Het is een sieraad dat op het eerste oog lijkt op een versierde schouderdoek, waarbij ze behalve met gekleurde kraaltjes bij de schouders ook heeft versierd met pamoni, kokosbast. Op het kleed zijn de bekende handwerkkruistekens. "Ik wil alleen aparte dingen maken, waarbij mensen zich moeten afvragen: 'Hoe kan dat eigenlijk?'" zegt ze.

Elk sieraad is uniek. Wie een sieraad bij Toepie koopt, krijgt het ook in een bijzondere verpakking. Een houtenkist, die is vastgemaakt aan een maripabootje (schutblad van de maripavruchten). "Hiermee heb je behalve een sieraad ook een mooie natuurlijke decoratie in huis."

Naast het maken van sieraden, ontwerpt Toepie tassen van kalebas, die echter niet in de tentoonstelling te zien zijn. Ze verzorgt ook workshops in het maken van eigen kleding. In het weekend geeft ze bij Zus & Zo workshops in het maken van sieraden en hoe te mediteren op een werkstuk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina