Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sport in beweging

COMMENTAAR: Sport in beweging

23/11/2020 12:00

COMMENTAAR: Sport in beweging

 

IN SURINAME WORDT langzaam aan weer begonnen met sporten, zij het onder strikte protocollen. Het is zaak dat men dit niet ziet als een vrijbrief om maar te doen wat men wil. Regels zijn er – vooral met het nog rondwarende gevreesde coronavirus – om te worden nageleefd. In vooral West-Europese landen worden sporters en mensen die direct met hen te maken hebben, onder wie verzorgers en coaches, regelmatig getest, maar dat lijkt voor Suriname voorlopig niet haalbaar, omdat aan zo een ‘operatie’ hoge kosten gekoppeld zijn. Dat heeft de competitiemanager van de Surinaamse Basketbalassociatie vorige week ook gezegd.

Een slogan in de bekende Europese sportschool Basic Fit is: 'Symptomen? Even niet komen!' Mogelijk dat Surinamers dit tot hun lijfspreuk kunnen maken. Het ligt voor de hand dat na acht maanden niet actief gesport te hebben den sportman gridi om weer te beginnen. Een goede instelling, maar dat mag niet gaan ten koste van de gezondheid van anderen. Omdat er in het buitenland voortdurend getest wordt, worden besmette personen 'direct' opgemerkt en het is zelfs zo dat regelmatig clubs basisspelers moeten missen bij interland- of competitiewedstrijden. In Suriname zal - zoals gesteld - de eigen verantwoordelijkheid een belangrijke leidraad moeten zijn.

Als stok achter de deur moet gelden dat de autoriteiten zoveel mogelijk controleren, desnoods door verrassingsinvallen tijdens trainingen of wedstrijden. Iedereen, dus ook sporters om bij het thema te blijven, heeft de medeverantwoordelijkheid om te voorkomen dat Suriname geconfronteerd wordt met een tweede coronagolf. De Ware Tijd heeft in het sportcommentaar vaak gewezen op de bijna rampzalige gevolgen die dit zou kunnen hebben. Want bij een tweede golf zal het land weer bij af zijn en zullen de maatregelen nog strenger zijn. Er hoeft alleen maar worden gekeken wat er in de grote Europese landen gebeurt. Toen het virus op de terugweg was, ging men er gemakshalve van uit dat het ergste was geweest, maar men kwam bedrogen uit. Door de waakzaamheid uit het oog te verliezen sloeg Covid-19 weer toe en regeringen zitten nu als het ware met de handen in het haar.

Het valt toe te juichen dat de Surinaamse Atletiekbond, die in het weekend met wedstrijden begint, geen publiek zal toelaten. Voor de sporters zal het even wennen zijn, maar gezondheid staat voorop! Een vraag die velen zich stellen is wat de Surinaamse Voetbalbond zal doen. Het zou te waarderen zijn als de grootste sportbond van het land tenminste een indicatie geeft hoe hij de bal weer aan het rollen wil brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina