Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bursalen Cuba luiden noodklok

'We zijn bijna niet trots meer om Surinamer te zijn'

23/11/2020 16:04 - Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO - “Het lijkt alsof we worden overgeslagen”, zegt een wanhopige student via WhatsApp tegen de Ware Tijd. Zij is één van de 22 studenten die via het ministerie van Onderwijs en Cultuur een beurs heeft gehad om op Cuba te studeren. De groep heeft al twee jaar het beursgeld van 125 euro per maand, dat contractueel is overeengekomen met Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS) niet ontvangen. “Wij zijn niet de studenten die recent in het nieuws waren. Wij hebben via de website van BOS geopteerd toen voor een beurs, zijn geselecteerd en hebben elk een contract met BOS. Cuba betaalt de studie voor ons en het verblijf. Het enige waarmee Suriname inkomt is studiegeld en dat is al twee jaar niet gestort.”

De studenten schetsen in verschillende videoboodschappen aan de Ware Tijd een grimmig beeld. "Wij hebben vrijwel geen geld meer om zelfs hygiënische producten te kopen. Ik begrijp dat Suriname in een crisis is, maar het land kan ons tenminste helpen met wat pakketten. Ik voel me eerlijk gezegd niet trots meer om Surinamer te zijn. Ik kijk naar mijn collega-studenten uit Guyana. Hun president is na die van ons gekozen en ze hebben al twee keer pakketten gehad, de eerste was van 45 kilo."

De studenten vinden het niet relevant om namen te noemen bij het interview. "We staan alle 22 achter deze noodkreet." Ze geven aan dat ze nu de pers benaderen omdat zij zich ook overgeslagen voelen door de behandeling van de studenten die via de vicepresident wel geholpen zijn om te vertrekken. Het kabinet van de vicepresident meldt dat die groep vrijdag rond tien uur vertrok naar Cuba. Behalve de tickets terug zorgde vicepresident Ronnie Brunswijk ook ervoor dat de studenten achterstallige betaling voor verblijf kunnen voldoen. Hij beloofde de studiekosten van de groep voor dit studiejaar ook te dekken, aldus het persbericht. "En wij kunnen niet eens een pakket sturen voor onze kinderen daar", reageert een gebelgde ouder.

Ze legt uit dat de situatie nu grimmiger is omdat geld overmaken naar Cuba door de meeste banken in Suriname wordt geweigerd en het heel moeilijk is om nu aan vreemde valuta te komen. "Ook als ik een pakket wil sturen aan mijn kind, kan het niet want de vluchten naar Cuba gaan wegens Covid-19 niet zo vaak meer, en als het lukt moeten we dik betalen." Ze pleit voor een gelijke behandeling voor alle buitenlandse studenten. "Ze studeren wel om in een land terug te komen om te werken."

Ook zij vreest rancune en wil pas met haar naam in de Ware Tijd als het haar lukt de ouders van alle studenten te bundelen. "Ik vrees voor mijn werk, want men heeft me al een keer gezegd dat ik rekening moet houden met mijn functie." Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur bevestigt dat het om bursalen gaat voor wie het land waar ze studeren de studie betaalt. "Ze hebben inderdaad al twee jaar de kleine bijdragen vanuit Suriname niet ontvangen. Het ministerie van Financiën heeft nog geen toestemming gegeven om deze achterstand in te halen", aldus Levens.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina