Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bloed geven is altijd nodig'

'Bloed geven is altijd nodig'

24/11/2020 08:04 - Amanda Palis

'Bloed geven is altijd nodig'

Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Met de donaties die de Pan-Amerikaanse en Wereldgezondheidsorganisatie (Paho/WHO) hebben gedaan, kunnen zowel het Surinaamse Rode Kruis (SRK) als de Nationale Bloedbank weer eens aan de slag om meer bloeddonoren te werven, zegt directeur Glenn Wijngaarde. Drinkflessen, handdoeken en posters zijn maandag officieel afgestaan door Karen Lewis-Bell, Paho/WHO-vertegenwoordiger in Suriname. “Wij hopen dat door deze presentjes donoren gemotiveerd blijven om bloed te blijven geven”, zei Lewis- Bell tijdens de korte overhandigingsceremonie.

Voor Wijngaarde is de gift een bevestiging en versterking van de jarenlange bestaande band tussen de organisaties. "Elk jaar rond Dag van de Bloeddonoren krijgen we deze ondersteuning van de Paho, maar door de Covid-19-pandemie is deze dus nu afgestaan aan ons." Het SRK heeft ook beschermingsmateriaal, zoals mondkapjes en handschoenen ontvangen. "Mondkapjes en handschoenen zijn in deze tijd hard nodig. Hiermee zijn wij verzekerd dat wij als medewerkers veilig ons werk kunnen verrichten", benadrukt Wijngaarde.

Het is voor de Bloedbank altijd een uitdaging geweest om donoren binnen te halen. De Covid-19-pandemie doet daar een extra schep bovenop. De Paho/WHO-vertegenwoordiger riep vooral donoren op om niet te vrezen en om bloed te blijven geven. "Er kunnen wat zorgpunten zijn om besmetting met Covid-19 bij het doneren van bloed, maar ik geef u mee dat er tot nu toe geen rapportage is geweest van zo een incident. Uit een recente studie is gebleken dat bij bloed dat is afgenomen bij pre-symptomatische donoren geen besmetting heeft plaatsgevonden", licht Lewis-Bell toe.

Zij hoopt dat dit ook meegenomen zal worden in de wervingscampagne van het Surinaamse Rode Kruis die binnenkort van start gaat op sociale media. Volgens Wijngaarde is het zoeken van donoren een blijvend proces, dat continu aandacht nodig heeft. Zo heeft jongeren serviceclub JCI Syma in september een virtuele wervingscampagne opgezet, waar zij ook grote bedrijven heeft benaderd om mee te doen. Deze heeft 150 aanmeldingen opgeleverd, honderd daarvan zijn bloeddonoren geworden. "Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar bloed geven is altijd nodig."

Hij beaamt dat er in de Covid-19-periode minder vraag is geweest naar bloed, wat komt omdat er minder operaties hebben plaatsgevonden en bepaalde medische ingrepen die bloedtransfusies nodig hebben ook minder zijn geweest. "Alleen is het hebben van een behoorlijke voorraad bloed natuurlijk altijd goed voor de Bloedbank", aldus Wijngaarde.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina