Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Mede aansprakelijkheid

COLUMN: Mede aansprakelijkheid

24/11/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Mede aansprakelijkheid

Gerold Rozenblad  

Sedert maandag mogen onder wat voorwaarden weer vluchten op vooral de Mid-Atlantisch route worden uitgevoerd. En vraagt de helft van de bevolking zich af waarom juist op die destinatie zo een haast wordt gemaakt om weer vluchten toe te staan. Want in Nederland weten ze niet waar te schuilen voor de tweede Covid-golf die dat land in haar greep houdt. Dan kan de vraag worden gesteld hoe veilig we ons moeten voelen met de mededeling van de overheid dat luchtvaartmaatschappijen “op gereguleerde en gecontroleerde wijze” is toegestaan de vluchten uit te voeren. En dan zou je wel willen wat het totaal wordt van het aantal mensen dat arriveert onder de door de autoriteiten vastgestelde restricties.

Dat "gereguleerde en gecontroleerde" gedeelte zou in eerste instantie het idee geven dat wie op zo een vlucht zit kennelijk zo graag wil bezoeken dat de kosten niet uitmaken. Want het kunnen bewijzen dat je Covid-vrij bent is nog het makkelijkste. Maar dan moet je kunnen bewijzen dat je het hotel reeds hebt betaald. En ook met transport van dat hotel van de luchthaven afrijden. Maar rekening houdend met het feit dat de diaspora meestal bij familie logeert, mag je dus ook gewoon bij ouders, broer, nicht of tante verblijven. Het enige dat je moet doen is betalen voor een bewakingsbedrijf dat erop moet toezien dat je je inderdaad houdt aan de regels.

Nou, je kan er gerust vanuit gaan dat bijna iedereen zal opteren voor toestemming om bij familie te mogen blijven. En dan vraag ik mij af of de autoriteiten op elk adres zullen nagaan of die wel voldoet aan de eisen voor quarantaine. Het gedonder gaat al op de luchthaven beginnen, want de gast mag niet worden afgehaald door familie. Door een taxi. Gaan we op de luchthaven achter iedereen aan lopen om na te gaan of inderdaad een taxi op die persoon stond te wachten? En als de autoriteiten zo gesteld zijn op het feit dat er bewaking is, dan vraag ik mij in gemoede af waarom niet zoals bij de hotels bewijs is dat er reeds betaald is voor de tijd dat de quarantaine zal duren. Het zal mij niet verbazen dat voor zover er daadwerkelijk een bedrijf wordt ingehuurd, deze na twee dagen reeds wordt opgezegd. Het geheel lijkt mij een gatenkaas met meer gaten dan de autoriteiten zullen kunnen stoppen.

Maar als ik dan een oom of wie dan ook liefdevol opvang en dus ook ben geregistreerd ben als garantsteller, dan wil ik ook graag weten hoe ver die "medeaansprakelijkheid" reikt, die als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt. Ik ga ervan uit dat mijn oom vóór vertrek wel voldoende erop zal zijn gewezen wat er voor hem zwaait als hij de maatregelen overtreedt. Maar die hoeft dat niet eerlijk aan mij te vertellen. Dus zou die overheid er goed aan doen ook hier bekend te maken wat de repercussies zullen zijn, waardoor ik zelf een berekening maak hoever mijn liefde reikt, alvorens mij garant te stellen.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina