Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19-overtredingen landelijk afgenomen

Covid-19-overtredingen landelijk afgenomen

24/11/2020 10:01 - Gilliamo Orban

Volgens minister Kenneth Amoksi tonen cijfers aan dat overtredingen minder zijn.

Volgens minister Kenneth Amoksi tonen cijfers aan dat overtredingen minder zijn. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft een afname van het aantal Covid-19-overtredingen geconstateerd in een aantal regio’s in het land. Dat blijkt uit cijfers van de maanden oktober en november, die Amoksi maandag met elkaar vergeleek tijdens de Covid-19-persconferentie.

Zo zijn er in Paramaribo in oktober 511 mensen door de politie opgebracht, terwijl van 1 tot en met 18 november het aantal op 305 is gesteld. Er werden in Paramaribo 2.599 voertuigen in oktober gecontroleerd en 1.204 mensen werden naar huis gestuurd, terwijl het in november om achthonderd vervoersmiddelen en 525 mensen ging.

De bewindsman had geen cijfers van regio Oost. Op een vraag hierover van de Ware Tijd zei de minister dat er in dat verzorgingsgebied wel controles zijn uitgevoerd, maar geen meldingen van overtredingen zijn binnengekomen.

Amoksi legde uit dat is gebleken dat de mensen zich vooral ophouden bij bars, restaurants en dansgelegenheden. Dat gebeurt meestal in het weekend. De minister haalde in dit verband aan dat de politiecontrole niet is afgenomen, maar de surveillance zich focust op de genoemde plekken. De politie heeft in het weekend plannen verijdeld van personen die een dansfeest wilden houden. Van vrijdag tot en met zondag zijn zestig locaties aangedaan, waarbij de politieagenten in totaal 239 mensen hebben opgebracht.

Amoksi haalde aan dat intussen is besloten om de bruggen weer te sluiten tijdens de lockdownuren, tussen elf uur 's avonds en vijf uur in de ochtend. "We hebben de afgelopen dagen gemerkt dat de mensen meer gaan feesten en dat is lastig. We moeten niet slabakken, omdat het coronavirus niet voorbij is. Er is geen vaccin en we dienen ons aan de Covid-19-regels te houden", zei de Justitieminister.

Vanuit de samenleving zijn er klachten dat burgers overtredingen van Covid-19-regels via de kliklijn doorgeven, maar dat de politie hiervoor niet uitrijdt. Dit zal de minister laten onderzoeken. "Dat is gemakkelijk na te trekken door inkomende gesprekken en de reacties daarop te traceren", verzekerde de bewindsman.

Zijn collega Amar Ramadhin van Volksgezondheid wees erop dat de overheid haar uiterste best doet om burgers te beschermen tegen het coronavirus, maar er zijn personen die toch dansfuifjes houden wat verboden is. Hij gaf aan informatie te hebben dat een organisator zondag een poolparty zal houden. "Dit heb ik gelijk gerapporteerd aan de Justitieminister en er zal worden opgetreden. Dit geeft aan dat we niet helemaal bewust zijn van het feit dat er bij een poolparty grote kans is op verspreiding van Covid-19, mocht er een persoon besmet zijn met het coronavirus." Ramadhin riep weer op geen dansfeesten te houden. "Dat is niet verantwoordelijk", benadrukte de minister.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina