Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hellings: 'Voor ons is de maat nu vol'

Hellings: 'Voor ons is de maat nu vol'

24/11/2020 17:44 - Donovan Mijnals

Toen de groep protesterende politieagenten kwamen aangelopen bij het regeringsgebouw scandeerden ze 'Moreel, moreel hoog!'.

Toen de groep protesterende politieagenten kwamen aangelopen bij het regeringsgebouw scandeerden ze 'Moreel, moreel hoog!'. Foto: Donovan Mijnals  

PARAMARIBO - Vicepresident Ronnie Brunswijk voert momenteel overleg met het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB). Hij probeert een oplossing te brengen in het geschil tussen de vakorganisatie en de minister van Justitie en Politie (Juspol). Omdat de bewindsman dinsdagochtend is teruggekomen op afspraken die maandag waren overeengekomen, is de SPB in beraad gegaan. Als er binnen 48 uur geen bevredigende oplossing komt, zullen de acties worden verscherpt.

Maandag was overeengekomen dat de geslaagde rekruten zouden worden beëdigd en aangesteld in de rang van aspirant-agent van politie conform de wet en de opleidingsovereenkomst. Echter, Juspol-minister Kenneth Amoksi belde dinsdagochtend met SPB-secretaris Mielando Atompai en zei niet de hele lichting te zullen beëdigen, omdat hij rekening moet houden met de rapporten van de procureur-generaal en de presidentiële commissie 'Doorlichting KPS'.

"Dit is de druppel die de emmer voor ons deed overlopen", maakte SPB-voorzitter Raoul Hellings de vicepresident dinsdagmiddag duidelijk op de stoep van het regeringsgebouw. "Voor ons is de maat nu vol. We hebben geprobeerd zaken zonder escalatie en confrontatie op te lossen, maar met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen. We hebben op tal van momenten contact gehad met de minister en president, maar vanaf dag één was duidelijk dat wat wordt gezegd niet datgene is dat wordt gedaan in de praktijk."

De miskenning van de vakorganisatie zit hem niet lekker. "Onze houding van diplomatie wordt vertaald als teken van zwakte, maar zwak zijn we niet. We gaan altijd voor vreedzame oplossingen", onderstreepte hij. "Maar we schuwen geen gevecht en als we eenmaal op dat pad zijn is er geen weg terug voordat ons doel is bereikt."

Dat standpunt is ook vervat in de motie die dinsdagmiddag tijdens een spoed algemene ledenvergadering is aangenomen en door SPB-woordvoerder Revelino Eijk werd voorgelezen. Bepaald is dat de agenten in beraad gaan. Zolang dat het geval is worden alle rekruten van de basisopleiding uit de dagelijkse operatie van het KPS gehaald en dat het BID-team, het 'Lockdown'-team en alle Regio Bijstandsteams hun werkzaamheden stopzetten. Ook zal niet worden deelgenomen aan de parade van woensdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina