Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM niet ontvankelijk, Adhin vrij

OM niet ontvankelijk, Adhin vrij

24/11/2020 14:49 - Ivan Cairo

Ex-vicepresident Ashwin Adhin moet dinsdag worden vrijgelaten.

Ex-vicepresident Ashwin Adhin moet dinsdag worden vrijgelaten.  

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) is dinsdag niet ontvankelijk verklaard in het hoger beroep dat was aangetekend tegen de onmiddellijke invrijheidstelling van ex-vicepresident Ashwin Adhin vorige week vrijdag. Dit houdt in dat de politicus die van een aantal strafbare feiten wordt beschuldigd dinsdag (vandaag) vrijkomt. Hij zat sinds vorige week maandag in voorarrest.

Rechter-commissaris Siegline Wijnhard had vrijdag de invezkereingstelling van Adhin als onrechtmatig getoetst. Zij vindt dat de zaken waarvan het OM Adhin verwijt gepleegd zijn ten tijde van zijn vicepresidentschap. Hij had volgens de rechter dus eerst door het prlement in staat van beschuldigngen gesteld moeten worden zoals de wettelijke bepalingen vorschrijven.
Het OM was het daar niet mee eens en ging onmiddellijk in hoger beroep.

Dit had als gevolg dat Adhin het afgelopen weekeinde en maandag in de politiecel bleef. Tegen die vermeende onrechtmatige vrijheidsberoving spande hij maandag een kortgedng aan tegen het OM. Die zaak is dinsdag (vandag) voorgegaan. Adhin werd echter in zijn vordering niet ontvankelijk verklaard door kortgedingrechter Suzanna Chu. Volgens de magistraat dient hij de normale procedure te volgen.

Tegen Adhin en enkele andere verdachten, medewerkers van het kabinet van de vicepresident, loopt een strafrechtelijk pnderzoek naar verduistering en vernieling van elektronische apparatuur van de Staat Suriname. Ook zou er in deze zaak valsheid in geschrifte zijn gepleegd volgens het OM. De NDP, de partij waar Adhin ondervoorzitter is tevens parlementslid, stelde van meet af aan dat zijn aanhouding onrechtmatig is en dat hij eerst door het parlement in staat van beschuldiging gesteld had moeten worden.

Zij bestempelde zijn aanhouding en inverzekeringstelling als een doelgerichte actie van de regering om politieke tegenstanders uit te schakelen en te criminaliseren. De regering wordt verweten voor die acties de rechterlijke macht in te zetten. De NDP-fractie in het parement besliste dat zolang hun fractiegenoot niet in vrijheid is gesteld zij geen vergaderingen van De Nationale Assemblee zullen bijwonen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina