Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Luciël Becker presenteert Srefidensikunst

Luciël Becker presenteert Srefidensikunst

25/11/2020 17:04 - Audry Wajwakana

Kunstenaar Luciël Becker met één van zijn vele Wild Coast Art-werken die hij op Srefidensi aan het publiek presenteert.

Kunstenaar Luciël Becker met één van zijn vele Wild Coast Art-werken die hij op Srefidensi aan het publiek presenteert. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Na vijftig jaar zijn eigen kunstvorm te hebben ontwikkeld, presenteert kunstenaar en kunstfilosoof Luciël Becker (80) zijn Wild Coast Art als Srefidensikunst. Woensdag gooit hij de poorten van zijn atelier Wild Coast Art aan de Marowijnestraat open voor het kunstminnende publiek dat een twintigtal kunstwerken krijgt gepresenteerd. De tentoonstelling is woensdag en donderdag, maar de laatste dag alleen op afspraak.

Op het balkon en in het atelier heeft hij een aantal werken op schilderezels gezet. "Met deze kunstvorm wil ik integratie bewerkstelligen. Dat je je ondanks je eigen culturele achtergrond thuis moet voelen binnen de andere Surinaamse culturen. We moeten intercultureel aan elkaar betrokken raken of liefde voor elkaar gaan koesteren. En dat ontbreekt nog teveel in Suriname", stelt de kunstenaar.

In zijn atelier is Becker zelf bezig voorbereidingen te treffen voor de tentoonstelling. Nog vóór het interview, benadrukt hij dat hij geen kunstschilder is a la Marcel Pinas, George Struikelblok of Soeki Irodikromo. "Ik ben een kunstenaar die al een halve eeuw creatief, inventief en innovatief het platte vlak bewerkt", zegt hij.

Zelf noemt de kunstenaar zijn werken een zelfstandige, gedekoloniseerde moderne kunstvorm. Een stijl die niet onder te brengen is in de bekende kunststijlen of stromingen. Middels verschillende handelingen (krabben, wrijven, schuren) en instrumenten (staaltjes stof, kruistekens, installaties, et cetera) van uiteenlopende aard, waaronder de computer, vervaardigt hij verschillende werken die hij vervolgens op canvas uitprint. De werken zijn uiteenlopend. Op één van de werken is er een mengelmoes van verschillende staaltjes stof, een geborduurd lapje van de marrons en kettinkjes met een kruishanger.

Maar ook het afakaschrift en de petroglief tekens van de Werehpai komen veel in zijn werken voor. Voor zijn kunstvorm put hij vooral inspiratie uit deze tekens. Daarmee wil hij een hommage brengen aan de mensen die ze hebben ontwikkeld. "Deze zijn zelfstandige geestesuitingen die op Surinaamse bodem zijn ontstaan en daarom noem ik mijn kunst na vijftig jaar en op tachtigjarige leeftijd Srefidensikunst. Het is een zelfstandige symbolische kunstvorm die te maken heeft met het verleden, het heden en de toekomst."

Becker heeft jarenlang als hoofdonderwijzer, geschiedenisleraar en jurist in de samenleving gefunctioneerd. Vijftig jaar geleden besloot hij het roer om te gooien. Hij werd kunstenaar en richtte de op zichzelf staande kunststroming Wild Coast Art op. Een formele kunstopleiding heeft hij zelf nooit gevolgd.

De eerste keer toen hij met kunst in contact kwam, was tijdens zijn studentenperiode in Amsterdam toen hij onder anderen Erwin de Vries, Johan Bach, Rudie Karsters en Frank Siechem rond 1967 in een bar bij het Leidseplein ontmoette. De bezigheden van deze kunstenaars wekten zijn nieuwsgierigheid op. Hij besloot zelf ook aan de slag te gaan en liet zijn werken aan De Vries zien. "De Vries vond dat ik talent heb. Maar omdat ik al universitair geschoold was, wilde ik geen kunstopleiding volgen en besloot mijn hele leven lang te experimenteren met kunst."

Later kwam Becker erachter dat zijn vader ook kunsttalent had en dat hij het waarschijnlijk in de genen heeft meegekregen. Vóór het vervaardigen van de kunstwerken heeft de kunstenaar zelf nog geen beeld. "Ik ben slechts improviserend motorisch bezig. Er doemt dan plotseling een vorm op", zegt hij.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina