Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Macron: Frankrijk en Suriname natuurlijke partners'

Macron: Frankrijk en Suriname natuurlijke partners'

25/11/2020 08:08 - Van onze redactie

Minister Albert Ramdin (m) tekende in september een gezamelijke verklaring tussen Suriname en Frankrijk/Frans-Guyana. Hij wordt geflankeerd door de Franse ambassadeur Antoine Joly (l) en de Frans-Guyanese gouverneur Marc Del Grande.

Minister Albert Ramdin (m) tekende in september een gezamelijke verklaring tussen Suriname en Frankrijk/Frans-Guyana. Hij wordt geflankeerd door de Franse ambassadeur Antoine Joly (l) en de Frans-Guyanese gouverneur Marc Del Grande. Foto: CDS  

PARAMARIBO - In zijn felicitatieboodschap aan president Chandrikapersad Santokhi in verband met 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname noemt het Franse staatshoofd Emmanuel Macron Frankrijk en Suriname "natuurlijke partners vanwege hun naburig verwantschap".

Hij maakt duidelijk dat de band tussen de twee landen voor hem "enorm belangrijk" is. Macron noemt als resultaat van gezamenlijke inspanningen bij de grenssamenwerking onder meer de gezondheidssector. Echter, de samenwerking zou moeten worden uitgebreid naar veiligheid, economische ontwikkeling en milieubescherming.

De gezamenlijke beheersing van de Marowijnerivier, waarbij elkaars gemeenschappen en milieu erfgoed worden gerespecteerd, moet volgens hem prioriteit genieten. "De juiste vaststelling van onze grenzen zou ons in staat stellen beter op te treden tegen illegale activiteiten, die van invloed zijn op de staat van en het marine leven in de rivieren en vooruitzichten van de ontwikkeling van het toerisme in de regio", aldus Macron.

Het Franse staatshoofd hoopt dat Frankrijk en Suriname hun samenwerking kunnen continueren om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Hij noemt daarbij het gevecht tegen klimaatsverandering en het behoud van het milieu van het Guyanaschild, dat een gezamenlijk ecologisch en cultureel erfgoed vormt. Macron, die niet persoonlijk in Suriname kan zijn op 25 november, laat zich vertegenwoordigen door de Franse ambassadeur Antoine Joly.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina