Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Het kriebelde te veel om thuis te blijven'

'Het kriebelde te veel om thuis te blijven'

26/11/2020 00:00 - Jason Pinas

Vele burgers zijn woensdag normaal naar het Onafhankelijkheidsplein gegaan voor het defilé.

Vele burgers zijn woensdag normaal naar het Onafhankelijkheidsplein gegaan voor het defilé.  

PARAMARIBO - De oproep vanuit de regering om de 45ste Srefidensidag zoveel mogelijk thuis te vieren in verband met de Covid-19-situatie, was gisteren zo goed als aan dovemansoren gericht. Honderden mensen gingen toch de straat op om onder meer het defilé rond het Onafhankelijkheidsplein mee te maken.

Met name Pertab Goerdayal, voorzitter van de commissie 'Herdenking 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid', deed tijdens een persconferentie op 13 november het dringende verzoek alles thuis te volgen via televisie. Echter, het publiek had geen boodschap aan deze oproep.

Al vroeg had een aantal mensen zich rond het Onafhankelijkheidsplein verzameld. Het grootste deel had wel een mond- en neusmasker op, maar tijdens de parade werd de Covid-19-afstand losgelaten. Juichend en met applaus werd van achter de dranghekken de deelnemers aan het defilé kenbaar gemaakt hoezeer hun optreden werd gewaardeerd. Op dat moment viel de drukte nog mee.

"Ik ben komen kijken hoe het dit jaar in elkaar zit", zegt Graciëlla Berkleef tegen de Ware Tijd. Samen met familieleden wilde ze ondanks de oproep de straat niet op te gaan lijfelijk aanwezig zijn. "Ik wil ook een beetje genieten. Zolang ik de Covid-19-regels in acht neem", zegt ze lachend.

Ook Kenneth Sweet zegt dat hij voorzorgsmaatregelen heeft getroffen voordat hij samen met zijn vrouw en kinderen naar het Onafhankelijkheidsplein is gekomen. Hij begrijpt de oproep van de regering wel maar "het kriebelde te veel om thuis te blijven. Mi no man sidon na oso luku televisie, dat is niet leuk", vervolgt Sweet.

Ook voor Rita Jote was thuisblijven geen optie. Zij was vooral onder de indruk van de culturele groepen, die als speciale attractie waren toegevoegd aan het defilé. "Het was een beetje anders voor mij. Ik heb het voor het eerst op deze manier meegemaakt."

In de late middag was er in de opkomst bijna geen verschil te merken met voorgaande jaren. Vooral veel jongeren waren op de been. Bij de Waterkant, in de Palmentuin en bij Waka Pasi was er een gezellige drukte.

Ook in de verschillende wijken is het Srefidensifeest flink gevierd. Te Menkendam, Nieuw Weergevondenweg en Ephraïmzegen was het er lekker druk, soms zelfs met muziek. "Wij gaan niet de stad in omdat de regering dat vraagt, maar gaan om Covid-19 het chillen niet stoppen", zegt Brian Watson. Hoewel hij de bezorgdheid van de autoriteiten begrijpt, is de Onafhankelijkheidsdag volgens hem te belangrijk om thuis te zitten.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina