Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Na 45 jaar zelfstandigheid zaken anders doen'

'Na 45 jaar zelfstandigheid zaken anders doen'

26/11/2020 07:38 - Ivan Cairo

'Na 45 jaar zelfstandigheid zaken anders doen'

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Wil Suriname tot daadwerkelijke en duurzame ontwikkeling komen zullen zaken anders aangepakt moeten worden dan de afgelopen 45 jaar. Ook het denken bij leiders en samenleving zal moeten veranderen. “Het kan anders. Het moet anders”, zei president Chandrikapersad Santokhi woensdag ter gelegenheid van Surinames 45-jarige onafhankelijkheid.

Tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee zei hij dat het "anders" bij hem en de politieke leiders zal moeten beginnen. Daarbij zal niet de regering centraal moeten staan, maar de Surinaamse mens. Santokhi gelooft in de veerkracht van het volk en ziet ondanks tegenwerking en politieke spelletjes licht aan het einde van de tunnel.

Hij riep op dat wanhoop plaats maakt voor hoop, is de keus voor democratie in plaats van dictatuur, en wordt gekozen voor de toekomst en niet voor het verleden. Het nieuwe pad dat wordt opengekapt moet resulteren in modernisering van de samenleving en sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, handel, landbouw, veeteelt en toerisme.

Na 45 jaar staat Suriname volgens Santokhi weer op een kruispunt zoals bij het onafhankelijk worden in 1975. Het land heeft zich de afgelopen decennia met vallen en opstaan overeind gehouden in de rij der natiën en wordt sinds de verkiezingen van 25 mei weer serieus genomen en gerespecteerd door de internationale gemeenschap.

Het kon beter de afgelopen 45 jaar meent de president, maar een aantal van "onze leiders heeft gefaald". De slechte ervaringen uit het verleden dienen meegenomen te worden om een betere toekomst te creëren. Santokhi riep de samenleving op een nieuwe start te maken.

In zijn toespraak memoreerde parlementsvoorzitter Marinus Bee de multiculturele en multi-etnische diversiteit van Suriname, een land gevrij- waard van rassenstrijd en -oorlogen. De kracht van dit land ligt in zijn diversiteit en verscheidenheid. "Saamhorigheid en harmonie zijn enkele kernwaarden van onze natie die wij moeten koesteren en bewaken."

Bee stelde dat Suriname als land is gegroeid, maar of het land daadwerkelijk onafhankelijk is hangt af van de perceptie van het individu. Suriname heeft in zijn ontwikkeling nog een lange weg te gaan, merkte de voorzitter op. Daarbij mag er geen ruimte zijn voor polarisatie. Het verbroederingsbeginsel dient de mantra te zijn van de samenleving. Het is volgens hem de taak van elke burger om te voorkomen dat acceptatie en tolerantie van de ander plaats maken voor verdeeldheid.

De dinsdag vrijgelaten parlementariër en ex-vicepresident Ashwin Adhin heeft de samenleving ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsviering opgeroepen de rechtsstaat te verdedigen. Waar Bee aangaf dat nimmer de ruimte gelaten moet worden voor polarisatie, is het volgens Adhin triest te moeten waarnemen dat dit fenomeen weer de kop opsteekt in Suriname. Deze tendens moet worden gestopt, aldus de politicus.

Adhin werd dinsdag in vrijheid gesteld na negen dagen voorarrest op verdenking van verduistering en vernieling van goederen van de staat en valsheid in geschrifte. Hij en zijn partij zien zijn inverzekeringstelling als een politieke vervolging. Adhin voerde tot verrassing van assembleevoorzitter Bee het woord, in plaats van NDP-fractieleider Rabin Parmessar die door hem was aangekondigd.

Adhin zei verder dat ondanks de talrijke uitdagingen het streven moet zijn om elkaar met eer en respect te behandelen. De NDP staat nog altijd achter de slogan 'geloof in eigen kunnen', aldus Adhin. Hij riep op tot diversificatie van de economie en verbreding van de verdienbasis van het land. De onafhankelijkheidsviering is volgens hem hét moment om met zijn allen hard te werken aan de ontwikkeling van het land.

Eregast Irfaan Ali, president van Guyana, feliciteerde de Surinaamse bevolking met het scheppen van een multiculturele samenleving die diversiteit respecteert. Hij memoreerde ook de goede vriendschappelijke banden en verstandhouding tussen Suriname en Guyana. Ali kijkt uit naar nauwere samenwerking met Suriname om samen verder inhoud te geven aan de democratie in de regio.

De politicus voerde ook aan dat de twee buurlanden samen het voortouw van de regionale integratie moeten nemen. Bij voedselvoorziening zouden ze een enorm belangrijke rol kunnen spelen. Het is volgens Ali het geschikte moment voor Suriname en Guyana om de sociale en economische integratie te verdiepen, handelsbarrières te ontmantelen en synergieën te creëren voor nauwere samenwerking. Hij en zijn land staan klaar om dat nieuwe pad samen met Suriname in te slaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina