Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Roep aanpassing Basiszorgwet wordt sterker

Roep aanpassing Basiszorgwet wordt sterker

26/11/2020 16:09 - Amanda Palis

De Zorgraad heeft in het weekend vergaderd. Ashween Achaibersing (r) wees op de noodzaak om de Zorgwet nader te bekijken.

De Zorgraad heeft in het weekend vergaderd. Ashween Achaibersing (r) wees op de noodzaak om de Zorgwet nader te bekijken.  

PARAMARIBO - Net als op voorgaande vergaderingen van de Zorgraad klonk ook op die van zaterdag – de twaalfde - de roep om de Basiszorgwet te (her)evalueren. Het waren de Zorgraad zelf, de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam) en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid die hun stem lieten horen.

Ramadhin erkent dat zowel de opzet van de wet als de financiële uitvoerbaarheid niet haalbaar is. Hij belooft dat de regering er alles aan zal doen om de wet te herzien. Dit zal moeten leiden tot beheersbaar en effectiever maken van de zorgkosten.

De bewindsman zei dat op 15 november is begonnen met herregistratie van mensen die vallen onder de basiszorgverzekering. Hij antwoordde op een vraag van het publiek dat de overheid alleen voor mensen die zelf de premie niet kunnen opbrengen, zal betalen. "Het systeem is door de politiek vervuild en we moeten het opschonen", aldus Ramadhin.

Door het openstellen van de gesubsidieerde basiszorg is er een ongecontroleerde situatie ontstaan die compleet uit de hand is gelopen, zei hij. "Met de uitvoering van de wet in de huidige vorm zijn de kosten van de zorg niet meer in de hand te houden. Er zou meer controle moeten komen. We zeggen niet dat de wet compleet veranderd moet worden, maar we moeten gaan inventariseren en de knelpunten bekijken die de afgelopen zes jaar, sinds de invoering van de wet, zijn ontstaan."

Claudine van Emden zei namens de Survam dat de wet goede intenties heeft om de samenleving te beschermen, maar dat dat doel niet wordt gehaald. Het is niet gelukt een einde te maken aan de scheefgroei bij onder meer het Staatsziekenfonds (SZF), dat er volgens haar niet in is geslaagd goed samen te werken met medici. Met de dienstverleners zijn er ook geen werkbare tarieven overeengekomen.

In de presentatie van de Zorgraad wees Ashween Achaibersing op de noodzaak om de Zorgwet nader te bekijken omdat er in de uitvoering nog veel misgaat. Veranderingen zouden binnen twee tot drie weken in een Staatsbesluit geregeld kunnen worden, maar met voorstellen daartoe wordt niets gedaan.

Zaken die dringend aandacht vereisen zijn volgens Achaibersing straffen opleggen aan zij die de Basiszorgwet overtreden. Ook hij is voorstander van aanpassing van de wet, onder voorwaarde dat die wordt nageleefd. "Anders zijn we weer bij af."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina