Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tekort dierenartsen steeds nijpender

Tekort dierenartsen steeds nijpender

26/11/2020 18:04 - Aidy Pinas-Agodeba

Virginia Popken, onderdirecteur Veeteelt, maakt zich zorgen over het nijpend tekort aan dierenartsen.

Virginia Popken, onderdirecteur Veeteelt, maakt zich zorgen over het nijpend tekort aan dierenartsen. Foto: NII  

PARAMARIBO - Het tekort aan dierenartsen wordt steeds nijpender. Landelijk heeft de overheid slechts vijf staatsdierenartsen die letten op de veterinaire zorg, met name diergezondheid en voedselveiligheid.

Virginia Popken, onderdirecteur Veeteelt op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), praat over een groot tekort. "Dit heeft invloed op de output van het werk. De weinige dierenartsen die we hebben moeten de totale verantwoordelijkheid dragen. We hebben meer mensen nodig", onderstreept Popken. Ze stelt dat onder meer de financiële waardering bij de overheid niet motiverend is voor dierenartsen om te solliciteren ter versterking van het team.

De onderdirecteur laat optekenen dat het departement eraan heeft gedacht om dierenartsen uit andere landen aan te trekken. Hoewel dit niet onmogelijk zou moeten zijn, bestaan er wel twijfels. "Als de Surinamer niet echt tevreden is met het salaris, denk ik niet dat de buitenlander dat wel zal zijn", merkt ze cynisch op.

Voor zover ze weet zijn er op dit moment geen studenten die de opleiding dierengeneeskunde volgen. De studie wordt niet in Suriname aangeboden dus zouden geïnteresseerden naar het buitenland moeten gaan om te worden opgeleid. Die mogelijkheid bestaat onder meer op Cuba, in China en Brazilië.

Recentelijk zijn er gesprekken gevoerd met de Braziliaanse ambassadeur waarbij naar voren is gekomen dat er mogelijkheden bestaan voor Surinaamse studenten om gratis in Brazilië te studeren. Volgens Popkens is er wel interesse voor een dergelijke opleiding, maar onder meer de studiekosten spelen een grote rol.

Het tekort aan dierenartsen heeft volgens haar niet direct impact op de voedselveiligheid. De kwaliteit moet gewaarborgd worden door de keurmeesters van de veterinaire dienst. Bij de slachthuizen zijn er keurmeesters die vóór en na de slachting de kwaliteit van het vlees vaststellen. Pas na goedkeuring mag het vlees worden verkocht aan de consument. De keuringsdienst wordt geleid door een keuringsarts. Popken verklapt dat er momenteel wel een tekort is aan keurmeesters.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina