Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wantrouwen

COLUMN: Wantrouwen

27/11/2020 14:00 - PS

COLUMN: Wantrouwen

Philomena Bijlhout  

"Niet eerder verscheepten wij zoveel pakketten en krijgen zelfs meer aangeboden dan we kunnen verwerken" Ik sta in een leeg kantoor van een shipping company in Rotterdam. De sluitingsdatum van verzending naar Suriname is al geweest. Over enkele dagen staan weer overvolle pallets buiten op de stoep voor de volgende afvaart. Het bedrijf bestaat al 25 jaar. De manager praat door. "In de jaren tachtig was het niet eens zo erg. Nu sturen zelfs kleinkinderen, niet geboren in Suriname, pakketten naar hun grootouders."

Er is duidelijk een toegenomen behoefte aan materiële ondersteuning van de veel besproken diaspora in Nederland. Of het nou gaat om euro's, mondkapjes, koffie, pampers, incontinentieluiers, het maakt niet uit. Deze producten zijn nog steeds vele malen goedkoper in 'diasporaland' dan in Suriname. Sinds de onafhankelijkheid is het geen enkele politieke leider gelukt om de tekorten en behoeften aan luxegoederen en/of schaarste aan dagelijkse producten een halt toe te roepen. Ook de huidige regering lukt het niet, hoewel zij recent dezelfde diaspora officieel hebben geïntroduceerd als de belofte voor een zorgeloze en economisch stabiele toekomst.

Maar er gloort meer aan de Surinaamse horizon dat zorgen baart. De etnische voorkeuren van de president en vicepresident bij benoemingen maken veel boze tongen los. Teleurstelling alom bij velen. Hoewel dit consequent wordt ontkend liegen de feiten er niet om. Politieke machtsposities worden etnisch ingevuld. Zoals bijvoorbeeld bij politie en justitie. Een Abop-minister en VHP-directeur. De top is niet op één lijn waardoor de rest van de organisatie polariseert. Vicepresident Brunswijk keurt publiekelijk het handelen van pg Baidjnath Panday af inzake de aanhouding van ex-vicepresident Ashwin Adhin. En geeft zijn mening hoe het anders afgehandeld had kunnen worden.

In de driehoek minister van Justitie, leiding van de politiebond en directeur van Justitie is geen eenduidigheid wat betreft de benoemingen zoals voorgesteld door de politiebond. De verwarring neemt toe door een verklaring van de Nederlandse Politiebond (NPB) die zegt achter de Surinaamse Politiebond te staan, omdat er goed voor politiemensen moet worden gezorgd. Uiteraard. Maar waarom deze verklaring. Naar wie wordt verwezen? Pg Baidjnath Panday misschien die niet op één lijn staat met voorzitter Hellings van de bond? Heeft de bond andere lijntjes met het buitenland?

Er zijn nog meer brandjes die niet worden geblust omdat (zo wordt gezegd) weer de etnische voorkeur en het politieke belang bepalend is. Waarom worden de 22 studenten die al twee jaren op Cuba studeren, financieel ook problemen hebben, niet geholpen door vicepresident Brunswijk. Terwijl hij een andere groep volledig faciliteert. President Santokhi helpt ook niet. Komt het omdat ze onder de NDP daar naar toe zijn gegaan? Terwijl het gaat om zonen en dochters uit één en hetzelfde land. Wan bon!

Het land is hard op weg verdeeld te raken als dit zo doorgaat. God behoede dat, want dit volk heeft onverwacht en ongevraagd al veel meegemaakt sinds de onafhankelijkheid. Sindsdien is hard gewerkt naar een nieuwe horizon met vrije democratische verkiezingen, nieuwe interculturele festivals, innovatieve stedelijke ontwikkelingen en zelfs verfijnde culinaire vernieuwingen. Maar waar staan wij nu precies ten opzichte van elkaar?

De twee politieke leiders zijn elkaars tegenpolen in het dagelijks leven. Maatschappelijk en financieel. Chan trouwt omdat het moet. Ronnie neemt geen enkele vrouw mee naar de burgerlijke stand. Hij geeft spontaan uit eigen zak aan hulpbehoevenden, terwijl Chan dat niet kan. De één heeft een opsporingsbevel aan zijn broek hangen, terwijl de ander altijd heeft gestaan voor de waarden van de rechtstaat. Maar beiden zijn democratisch gekozen door dit volk. Wat zegt de keuze dus? Dat de gewenste eenheid er niet is waardoor nog steeds wantrouwen en achterdocht in alles overheerst.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina