Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Greenheart betaalt loon aan twintig arbeiders

Greenheart betaalt loon aan twintig arbeiders

27/11/2020 10:01 - Gilliamo Orban

Ontevreden arbeiders van Greenheart werden enkele weken terug buiten de poort gehouden bij het hoofdkantoor aan de Duisburglaan.

Ontevreden arbeiders van Greenheart werden enkele weken terug buiten de poort gehouden bij het hoofdkantoor aan de Duisburglaan. Foto: dWT  

PARAMARIBO - "Dit is een enorme opluchting voor ons, omdat we door een periode van stress zijn gegaan. We hadden geen geld om onze kinderen op tijd naar school te sturen." Zo reageert Ricardo Karwofodi, bestuurslid van de Greenheart Group Werknemersorganisatie, op het feit dat het bedrijf het salaris over zes maanden, mei tot en met oktober, heeft uitbetaald aan hem en negentien andere arbeiders. De houtmultinational, die in een dispuut met de arbeiders was geraakt, werd op 8 oktober veroordeeld tot het betalen van het achterstallige loon.

Nu dat het geld is gestort voor de mensen, heeft de bond de beslaglegging op bedrijfseigendommen - houtblokken, machines en kantoormeubilair - opgeheven. De werknemersorganisatie was tot beslaglegging overgegaan, nadat Greenheart het vonnis niet wilde uitvoeren. Indien het bedrijf de arbeiders niet zou betalen, zouden de bedrijfseigendommen op 4 december worden geveild.

"We hebben maanden een rechtvaardige strijd gevoerd en ons geduld heeft zijn vruchten afgeworpen", looft Karwofodi zijn medestanders voor hun volharding. Echter, in eerste instantie ging het om 22 arbeiders. Twee werknemers zijn volgens hem tijdens de 'strijd' gezwicht voor een afkoopregeling van het houtbedrijf. "Ze hebben een habbekrats gekregen. We nemen ze niet kwalijk, want elk huishouden is anders", zegt hij.

Karwofodi benadrukt dat het geen gemakkelijke job was zijn medestanders moed in te spreken om niet op te geven. Er is volgens hem wel een onderscheid in juridische status tussen hen en de twee andere arbeiders, aangezien de twintig werknemers naar inzien van Karwofodi officieel nog in dienst zijn bij Greenheart. Ze moeten hierdoor zoals gewoonlijk elke maand hun salaris ontvangen.

Bondsvoorzitter Robby Berenstein verwijst naar de uitspraak van de rechter. "De mensen moeten hun loon krijgen, totdat hun arbeidsovereenkomst rechtsgeldig wordt beëindigd", onderstreept Berenstein. Hij vindt het jammer dat het bedrijf een rechtszaak heeft aangespannen tegen de groep arbeiders om te bewerkstelligen dat het dienstverband wordt beëindigd.

Daarnaast heeft het bedrijf toegezegd dat het ook naar de rechter zal stappen om het vonnis aan te vechten. "Greenheart houdt zich bezig met rechtszaken die trouwens veel geld kosten, terwijl we om de tafel kunnen zitten om de kwestie op te lossen. We zijn er niet om het bedrijf te breken, maar we willen juist werken om de productie te verhogen en het bedrijf weer gezond te maken", benadrukt Berenstein.

Het bedrijf blijkt volgens hem koppig te zijn, omdat Greenheart ondanks bemiddeling van onder anderen minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, het geld niet wilde uitbetalen aan de twintig arbeiders. "Als we geen beslag hadden gelegd op eigendommen van het bedrijf, zouden de mensen hun geld niet krijgen", zegt de bondsvoorzitter.

Het conflict is volgens Berenstein ontstaan na een dispuut over adequate stofmaskers voor het uitvoeren van werkzaamheden. Vervolgens werd de groep de toegang tot hun werkplek ontzegd. Daarna is er aan de groep eenzijdig een overeenkomst aangeboden voor beëindiging van het werkcontract en werd hen meegedeeld dat er ontslag zou worden aangevraagd bij de ontslagcommissie van de overheid. Dat is toen afgewezen.

Nadat bemiddelingspogingen van de bond mislukten, maakte de werknemersorganisatie een kort geding aanhangig tegen het houtbedrijf en oordeelde de rechter in het voordeel van de arbeiders. Manager Amrita Bhagwat van Greenheart wenste donderdag geen reactie te geven aan de Ware Tijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina