Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kloof scoort dertien punten bij succesvolle rentree

Kloof scoort dertien punten bij succesvolle rentree

27/11/2020 17:59 - Terence Oosterwolde

Charlon Kloof (90) doelt de bal over Alexander Lindqvist (14) en Jan Patrik Melwin Pantzar (14).

Charlon Kloof (90) doelt de bal over Alexander Lindqvist (14) en Jan Patrik Melwin Pantzar (14). Foto: fiba.basketball  

PARAMARIBO - "Ik was heel nerveus", bekent Charlon Kloof vrijdag tegenover de Ware Tijd na de EuroBasket 2020-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Zweden. "Ik voelde me weer als 17." Volgens de in Suriname geboren profbasketballer "was het wel even over de mentale angst stappen". En dat heeft zijn reden natuurlijk. "De laatste keer dat ik oranje aan had moest ik van het veld worden gedragen", blikt hij terug.

Aan zijn voorgaande ontmoeting voor Nederland heeft Kloof bitterzoete herinneringen. Op 24 februari raakte hij namelijk ernstig geblesseerd aan zijn knie in de ontmoeting tegen Kroatië. Die blessure, die medisch ingrijpen en een lange revalidatie vereiste, werd uiteindelijk de rode draad van zijn docuserie 'The Story Continues', die deze week in première ging.

Terwijl de derde aflevering vrijdag werd vertoond, maakte Kloof zich klaar voor zijn rentree in de nationale basketbalselectie van Nederland. De zenuwen schudde hij snel van zich af. "Na een paar sprints voelde ik me weer thuis", vertelt hij. Met 7:05 op de klok miste hij nog zijn eerste driepunter, maar 35 seconden daarna had hij zijn eerste assist. Vervolgens had hij met 6:13 een steal en scoorde hij uit een assist van Worthy de Jong, die ook Surinaamse roots heeft, een lay-up met 6:10.

Uiteindelijk stond hij iets meer dan achttien minuten op het veld, had hij met dertien punten een dikke vinger in de pap en hielp hij de Orange Lions in Turkije aan een krappe 78-76 winst op Zweden. Nederland maakte het zich uiteindelijk onnodig lastig. Met 1:45 nog te spelen stond het namelijk 76-66, maar Zweden vocht verbeten terug.

In de volgende anderhalve minuut scoorden de Scandinaviërs zeven punten op rij, waardoor het 73-76 werd. Met zestien seconden maakte Kloof één van zijn twee vrije worpen en bracht hij een einde aan de run: 77-73. Tobias Borg zorgde er met drie seconden voor dat de spanning er weer helemaal in kwam na een driepunter: 76-77. Echter, Kloof had met een vrije worp het laatste woord en bepaalde de eindscore op 78-76.

In groep D gaat Kroatië na drie speelronden ongeslagen aan kop met zes punten. Vrijdag werd gastland Turkije met 79-62 verslagen. Nederland (2-1) volgt met vijf punten, Zweden (1-2) heeft er vier en Turkije (0-3) drie. Volgende tegenstander voor Nederland in de Sinan Erdem Arena in Istanbul wordt de hekkensluiter. "Zondag gaan we om te winnen om dichterbij EuroBasket te zijn", blikt Kloof vooruit. Op 21 februari had Oranje de Turken in de Ankara Arena met 72-65 verslagen. Kloof was toen top performer geweest met 27 punten, zes rebounds, drie assists en twee steals.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina