Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NPS'ers eisen via rechter verschuiving verkiezing

NPS'ers eisen via rechter verschuiving datum partijverkiezing

27/11/2020 05:54 - Gilliamo Orban

NPS-voorzitter Gregory Rusland (r) diende op 13 november zijn kandidatenlijst in voor de verkiezingen van 13 december.

NPS-voorzitter Gregory Rusland (r) diende op 13 november zijn kandidatenlijst in voor de verkiezingen van 13 december.  

PARAMARIBO - NPS'ers, onder wie drie hoofdbestuursleden, hebben dinsdag een kort geding aangespannen tegen voorzitter Gregory Rusland en andere partijtoppers, onder wie Patricia Etnel en Jerrel Pawiroredjo. Ze eisen dat de verkiezingen van 13 december worden verschoven naar het eerste kwartaal van 2021. "We willen dat ook anderen binnen de partij de gelegenheid krijgen om kandidatenlijsten in te dienen", zegt NPS'er Michael Loswijk, één van de eisers in de rechtszaak, tegen de Ware Tijd.

Het kan er bij hen niet in dat de partij op 13 november een spoed algemene ledenvergadering heeft bijeengeroepen, waarbij slechts één kandidatenlijst is ingediend, die wordt aangevoerd door Rusland. Anderen binnen partij hebben volgens Loswijk hierdoor niet de ruimte gehad om een kandidatenlijst in te dienen. "Pas als de rechter beslist dat de zaak opengegooid wordt, gaan we eventueel werken aan een lijst. Er zijn leden die bang zijn om zichzelf op te geven uit vrees voor rancune", verklaart Loswijk.

Rusland maakte woensdag tijdens de kranslegging bij het standbeeld van oud-premier Henck Arron duidelijk dat hij niet blij is met de manier waarop sommige hoofdbestuursleden zich hebben gedragen de afgelopen periode. Hij benadrukte dat kritiek binnen de partij altijd mag, maar op de juiste wijze. Tegen partijleden die de NPS op een kwaadaardige manier besmeuren en proberen te beschadigen zal streng worden opgetreden. De partij zal daartoe een no-nonsensebeleid voeren.

"We voelen ons niet aangesproken en we gaan door om op een positieve wijze kritiek te leveren binnen de partij", reageert Orpheu Marengo, hoofdbestuurslid van de NPS, desgevraagd tegenover de Ware Tijd. Zij praat ook namens de andere hoofdbestuursleden Ruth Renfurm-Coutinho en Silenta Neslo. Marengo wijst erop dat een partij binnen stappen niet zomaar wordt gedaan. De bedoeling is om de partij naar grotere hoogte te brengen. Vanaf 1989 is ze lid van de NPS en ze is er dankbaar voor dat ze een bijdrage heeft geleverd. "Dat het nu binnen partij niet goed gaat, doet pijn en je laat je stem horen. Dit heeft niets te maken met het afbreken van de partij en de NPS in een bepaald avontuur storten. We streven juist naar de glorietijden van de partij", benadrukt Marengo.

Volgens haar is het zaak, dat er geluisterd, maar ook met hen wordt gecommuniceerd. Ze meent dat binnen de partij de mensen moeten openstaan voor verbetering, als het niet goed gaat. "Het heeft niet alleen te maken met de voorzitter, maar met iedereen in de partij." Zij wijst erop dat de hoofdbestuursleden hun tijd en financiële middelen opofferen om hun bijdrage te leveren. Ze verwachten dat er op een bepaalde manier respect wordt getoond. "Als er niet wordt geluisterd naar de leden en er worden besluiten over je hoofd genomen, heeft dat geen zin. Want je zit toch niet voor spek en bonen in een partij."

Marengo wijst erop dat zij, Renfurm-Coutinho en Neslo niet zijn gekend in het samenstellen van de kandidatenlijst die wordt aangevoerd door Rusland. De vrouwen ontbreken op de kandidatenlijst. "We zijn niet gehoord en gevraagd als we weer zitting willen nemen in het hoofdbestuur. Door andere leden is aangegeven dat ze ons uit het hoofdbestuur moeten gooien en men moet gaan voor zuivering van de partij", zegt Marengo. Het is volgens haar opvallend dat zij, Renfurm-Coutinho, Neslo en Leendert Abauna, allen hoofdbestuursleden, niet voorkomen op de kandidatenlijst. "Het zijn de mensen die altijd vragen hebben. Ook zijn het dezelfde vier personen die de motie hadden ingediend om statuten te wijzigen." De drie vrouwen zouden bedanken als lid van de partij. "We hadden al een bedankbrief, maar zijn daarna gaan nadenken en zijn van gedachte veranderd. Onder anderen ouderen van partij hebben ons geadviseerd om niet uit de NPS te stappen. Maar ik denk niet dat ik ga werken onder deze voorzitter", aldus Marengo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina