Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vertraagde aanpak cases meldpunt Kinderbescherming Apoera

Vertraagde aanpak cases meldpunt Kinderbescherming Apoera

27/11/2020 22:22 - Merredith Bruce

Vertraagde aanpak cases meldpunt Kinderbescherming Apoera

 

PARAMARIBO - Doordat de hulp vanuit de Jeugdpolitie soms lang op zich laat wachten, heeft het meldpunt Kinderbescherming in Apoera een aantal zaken die blijven liggen. Kapitein Carlo Lewis die de Ware Tijd hierover informeert, zegt dat alleen de Jeugdpolitie belast is met de aanpak van de gevallen. Echter, zegt hij, zijn vertegenwoordigers van deze afdeling sinds vorig jaar niet meer in het gebied geweest, ook niet na normalisatie van de Covid-19-pandemie.

Een gevolg van de vertraagde aanpak is dat kinderen langer moeten vertoeven in de omgeving waar de probleemsituatie zich voordoet. Het dorpshoofd noemt een recent geval, waarbij de zorg van minderjarige kinderen door een alleenstaande vader te wensen overlaat, doordat de vader verslaafd is aan alcohol. Hij noemt ook gevallen van seksueel misbruik die nog niet zijn behandeld.

Het meldpunt in Apoera is in 2016 op initiatief van ex-minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie opgericht. De voormalige bewindsvrouw besloot daartoe, nadat ze tijdens een bezoek aan het gebied een jaar daarvoor werd geconfronteerd met zaken over kindermishandeling, -misbruik en handel in kinderen, welke haar emotioneel raakten. Er zijn daarna nog twee meldpunten - Coronie en Latour - ingesteld.

Afgezien van de vertraagde aanpak van sommige zaken, vindt Lewis dat het meldpunt tot nu toe wel zijn nut heeft bewezen. "De dingen gebeuren nog, maar mensen zijn een beetje voorzichtiger geworden", zegt hij over voornamelijk gevallen van seksueel misbruik van kinderen. Echter, dat er zich nog bepaalde zaken voordoen is een vaststaand feit, zegt de kapitein. "De meeste mensen houden de dingen geheim."

Volgens Lewis is nu, met de vertraagde aanpak van zaken, vooral de opvang van kinderen in probleemsituaties een probleem. Hij zal dit voorleggen aan minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, die dit weekend een werkbezoek brengt aan het gebied.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina