Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cijfers Covid-19-website al maanden niet sluitend

Cijfers Covid-19-website al maanden niet sluitend

28/11/2020 16:04 - Arjen Stikvoort

De Covid-19-cijfers zoals vrijdagavond bijgewerkt. Volgens Hans van Ballegooij van adviesbureau Consulytic geeft het dashboard een vertekend beeld.

De Covid-19-cijfers zoals vrijdagavond bijgewerkt. Volgens Hans van Ballegooij van adviesbureau Consulytic geeft het dashboard een vertekend beeld.  

PARAMARIBO - Het aantal actieve gevallen op de Covid-19-website loopt achter bij de realiteit en geeft een vertekend beeld. Dat concludeert directeur Hans van Ballegooij van adviesbureau Consulytic, dat ook de tellingen van de verkiezingen van 25 bijhield. "Als je kijkt naar andere landen kloppen de Covid-19-cijfers eigenlijk altijd. Het totale aantal opgegeven gevallen, verminderd met het aantal genezen personen, levert het werkelijke aantal actieve gevallen. Maar dat is nu al maanden niet het geval op de Covid-19-website van Suriname", stelt Van Ballegooij in gesprek met de Ware Tijd.

Hij vervolgt: "Er worden bijvoorbeeld 5.305 besmettingen gemeld. Op de website staat verder dat 5.184 personen genezen zijn en 117 personen overleden. Samen maakt dit 5.301 'afgesloten gevallen'." Hieruit concludeert hij dat er slechts vier actieve gevallen zijn. Ondertussen vermeldt de website dat er negentien active cases zijn, acht personen in het ziekenhuis, drie op de intensive care unit en acht in isolatie. "Dat is een verschil van vijftien", zegt Van Ballegooij over de actieve gevallen.

Volgens hem is dit een structureel probleem aan het worden. "Deze afwijking is niet incidenteel. De wisselende aantallen worden al enkele maanden zo vermeld", beweert de Consulytic-directeur. De enige verklaring waarom de telling niet klopt, kan volgens hem alleen liggen aan het feit dat een telling van het aantal besmettingen is vergeten of er zijn simpelweg minder mensen genezen dan wordt vermeld. Hij gaat ervan uit de aantallen mensen in het ziekenhuis en op de IC wel kloppen. Ook het aantal vermelde overleden personen zal volgens hem niet de oorzaak van het probleem kunnen zijn.

Van Ballegooij denkt niet dat er sprake is van opzet, maar wijt de verkeerde cijfers eerder aan een fout in de protocollen. "De ene keer is het verschil twee, dan weer vijf of tien. Er is geen peil op te trekken, terwijl de cijfers in het buitenland, bijvoorbeeld Curaçao, Guyana, Frans-Guyana, doorgaans kloppen." Ritesh Dhanpat van het ministerie van Volksgezondheid is belast met het overzien van de Covid-19-cijfers. Het verschil ontstaat volgens hem omdat er is gekozen om bij de melding van actieve gevallen met een vertragingsfactor te werken. "We tellen deze pas op als de positief geteste personen al in een faciliteit zijn opgenomen, zoals het ziekenhuis, op de IC of in isolatie." Dat gebeurt volgens hem elke werkdag uiterlijk om vijf voor acht 's avonds.

De vertragingsfactor wordt ingebouwd, omdat het tijd vergt om positief geteste personen, bijvoorbeeld uit de districten, te verwerken, legt Dhanpat uit. Daarnaast komt het laboratorium met positief geteste personen en haalt de Regionale Gezondheidsdienst met ambulances en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg met bussen (ernstig) zieke mensen op. "We wachten met de telling totdat deze personen in een faciliteit zijn opgenomen." Dhanpat legt uit dat nu de aantallen beduidend lager zijn, het verschil ook sneller opvalt dan toen er honderden besmettingen binnen kwamen. "Toen hadden we een achterstand, omdat er veel werden opgenomen en ontslagen. De verwerking verliep toen trager, bijkans enkele weken achter. Die hebben we wel weer kunnen inlopen en hebben nu het beleid aangepast."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina