Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Dromen

28/11/2020 14:00 - Ganga

COLUMN: Dromen

 

Als ik dit schrijf is mijn hoofd nog vol van tientallen stemmen die vertelden waar ze van dromen als ze denken aan Suriname bij haar 75ste jaardag - Suriname 2050. Ik houd het dus kort. Het was een ingeving, een opwelling. We (en dan bedoel ik mijn collega's van BINI - het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, en ik hoop dat u mij vergeeft dat ik even van dit platform gebruik maak voor deze niet zo subtiele sluikreclame) dachten: we vragen mensen om hun dromen op te schrijven voor dit land, en dan gaan we ze publiceren. En dat deden we: 82 dromen, elk in 75 woorden.

De reacties op die dromen zijn overweldigend. Overweldigend positief en overweldigend veel. Ik kan ook zeggen: overwegend positief, maar dat zou meteen aangeven dat er toch een aantal zuurpruimen tussen zaten. Mensen die geen zin hebben in dromen, want die worden nooit werkelijkheid en dit land is toch echt al verloren. Maar die zuurpruimen zijn diep in de minderheid, dus daar gaan we ons niet druk om maken.

En terwijl ik die laatste zin schrijf, besef ik het gevaar dat uit die zin spreekt- als zou die minderheid geen recht van spreken hebben. En dat is de dood van elke democratische cultuur. Als de meerderheid vindt dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de minderheid, dan sta je aan de rand van de afgrond. Dus bij deze zeg ik tegen mezelf: foei.(Speechschrijvers van de president: let op. U bent geneigd zinnen van die strekking te verstrekken aan uw spreker, zinnen over meerderheid en minderheid).

Nu zeg ik wel: het verzamelen van die dromen was een opwelling, maar dat is niet de waarheid. Waarover een andere keer meer. Het was heerlijk werken aan dit product en we werden er soms emotioneel van. Het was ook heerlijk, omdat door het monomaan bezig te zijn met die prachtige wensen voor dit land, ik geen tijd had om me te verbazen over de waan van de dag. En dat was de afgelopen week een zegen.

De politiebond dreigde met acties omdat er iets is met rekruten die wel/niet deugen en de hamvraag is geen seconde geweest of ze nu echt wel of niet deugen en hoe die beschuldiging van het niet deugen te weerleggen? Dan werden ze toegelaten, dan weer niet, dan kwam de vp weer van stal om iedereen zijn zin te geven en ik weet niet wat het hele verhaal is, maar ik liet deze beker graag aan me voorbij gaan en liet me gewoon de dromen van mijn kondreman  welgevallen.

Terwijl ik zo monomaan aan het werken was, werd Ashwin Adhin plots de Nelson Mandela van dit land. Want hij was klaarblijkelijk opgepakt omdat hij in opstand kwam tegen, tegen wat precies? Hij is de bevrijder van wie? Ook dat is een beker die ik graag aan me voorbij laat gaan. Ik wil wel heel graag weten of er iemand is die begrijpt wat er precies is gebeurd met die apparatuur die van a naar b naar a naar c naar d naar a naar d is gegaan, en of die het me kan uitleggen, liefst aan de hand van een plattegrond en een tijdlijn.

En als die persoon me dan ook kan uitleggen wat dit te maken heeft met Nelson Mandela en de strijd tegen historisch onrecht en discriminatie en grootschalige mensenrechtenschendingen en jarenlange strijd en 27 jaren opsluiting, dan hoor ik het ook graag. Maar als dit niet het teken is om die wet in staat van beschuldiging stelling van politieke ambtsdragers nu eindelijk eens met een vergrootglas te bezien en met een luizenkam te doorspitten, dan weet ik het ook niet meer. Kom op, weg ermee! In een rechtsstaat moeten we toch allemaal minstens op dezelfde wijze worden behandeld en beoordeeld voor dezelfde misdrijven, zou ik zo denken, zo als leek.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina