Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grotere betrokkenheid SBA gewenst

De Arend en SCVU dringen aan op grotere betrokkenheid SBA

28/11/2020 22:33 - Stan Herewood

De Arend en SCVU dringen aan op grotere betrokkenheid SBA

Chayf Elburg (4) dunkt de bal voor De Arend. Hij heeft de club ingeruild voor Ruckers. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - SCVU-voorzitter Gilbert Soesman en De Arend-vrouwentrainer Andy Hooghart hebben tegenover de Ware Tijdv erklaard verheugd te zijn met de mededeling van competitiemanager Henk Rahan van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) over de geplande aanvang van de competitie in de tweede week van januari 2021. Echter, er bestaat bij Soesman en Hooghart bezorgdheid over de financiële nood waarin de clubs en de bond zijn komen te verkeren door de coronapandemie en de fragiele economie van het land.

Hooghart vindt dat een grotere betrokkenheid van de SBA bij het oplossen van de vraagstukken van de clubs en de vele uitdagingen noodzakelijk is. Soesman deelt die mening en wijst er op dat met de clubs overleg wordt gepleegd om in deze crisis gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Er moet intensiever en met daadkracht richting worden gegeven aan de competitie en alles er om heen.

Volgens Hooghart moet het bondsbestuur niet alleen een competitie afdraaien maar voorstellen doen om de crisis te helpen bezweren. "Dat gedeelte mis ik. Misschien lukt het de Arend alle teams in te schrijven dit seizoen. Wij, Yellow Birds en SCVU zijn de enige clubs die in staat zijn dat te doen. De bond heeft de taak een club als Rialto, die het moeilijk heeft, te ondersteunen. Ook het fantastisch werk dat Rian Jambo te Hanna'slust doet onder de jeugd verdient ondersteuning. Hij exploiteert een goudmijn."

Dat de SBA tussen 1 en 21 november de transferperiode had opengesteld, is niet in goede aarde gevallen bij Hooghart. "We hebben de sporters niet zien spelen." Een transferperiode onder de gegeven omstandigheden vond hij daarom voorbarig. "Nu gaan de spelers weg. We weten niet wie we overhouden."

Desgevraagd zegt Rahan tegen de Ware Tijd dat er "weinig transfers van betekenis" hebben plaatsgevonden. In de mannen hoofdklasse was er slechts één. Chayf Elburg verruilde De Arend voor Ruckers en voegt zich bij zijn broer Xavier, die eerder de overstap maakte naar Ruckers. In totaal gaat het om achttien transfers, waarbij twaalf spelers de overstap maakten naar Ruckers, dat elf U19-spelers inlijfde. De aanwinsten zijn 'gehaald' bij De Arend, Yellow Birds, CLD, SCVU en Rialto.

Hooghart verwerpt het ronselen van clubs, die het geld hebben. Geconfronteerd met de algemene opvatting dat SCVU ook vette jaren heeft gekend met ronselen geeft Soesman dat toe, maar hij zegt na zijn overname daarmee gebroken te hebben. Hij betreurt dat het bij andere clubs nog gebeurt. In het verleden was het schering en inslag bij een aantal clubs, die geen spelers opleiden.

Hooghart constateert dat de vergrijzing toeneemt en buurtbasketbal doodbloedt. "Dan wil ik niet eens praten over de vrouwenselecties. Ik geef de associatie geen schuld, maar ik vraag ze wel dat ze meer richting geven om een goed niveau in stand te houden. We moeten teruggaan naar de tijd van vroeger waar we konden bogen op een groot aantal jeugdspelers. Het wordt steeds minder. Bij de aspiranten waren er vorig jaar vier verenigingen. Dat is bedroevend. De verenigingen en de associatie hebben huiswerk. De associatie moet het pad uitzetten", is de gedachtegang van Hooghart.

Verder is hij van mening dat een beleid van buurtontwikkeling met de nadruk op sport wenselijk is. Bij meisjes is er ook een probleem. "Ze starten goed, maar zodra ze vijftien jaar zijn, zie je ze niet meer. Het is een verkeerde keus geweest om met schoolbasketbal op het Mulo te beginnen, terwijl de basisschool wordt overgeslagen."

Volgens Soesman is er sinds jaar en dag een plan voorgelegd aan de toenmalige bond die er niet mee heeft gewerkt. Het plan voorziet in opleiding van leerkrachten voor de sport op de scholen. Het oud plan moet dus weer op tafel vindt Soesman omdat het duurzamer is en de ontwikkeling van de jeugdsporters een solide basis geeft.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina