Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Villa Zapakara viert jaardag met opening ZapLab

Villa Zapakara viert elfjarig bestaan met opening ZapLab

28/11/2020 21:09 - Audry Wajwakana

Villa Zapakara viert elfjarig bestaan met opening ZapLab

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Na maandenlange voorbereidingen te hebben getroffen, is het ZapLab van Villa Zapakara vrijdag, op haar elfde verjaardag, officieel geopend. Een nieuwe mijlpaal voor het museum dat naast kunst- en cultuureducatie een technisch element wilde toevoegen.

In tegenstelling tot de vorige herdenkingsjaren is er deze keer geen uitbundig feest met schoolkinderen die het museumterrein vullen. Vanwege de Covid-19-maatregelen vond de jaardag op aangepaste wijze plaats met slechts enkele genodigden. Het publiek kon de opening van het ZapLab live via de sociale media pagina van Villa Zapakara volgen.

Het ZapLab is een werkplaats, waar uitvinders en ontwikkelaars op innovatieve en interactieve wijze inzicht verkrijgen en vaardigheden ontwikkelen binnen de techniek. Bezoekers kunnen door middel van geavanceerde machines en diverse materialen, producten creëren en innoveren.

De apparaten die het ZapLab ter beschikking heeft, zijn onder meer een 3D-printer en lasersnijder. Ook is er een digitale borduurmachine waarmee er een logo kan worden geüpload, die vervolgens automatisch op stof wordt geborduurd.

Het ZapLab beschikt over hernieuwbare energie. Er wordt windenergie toepast en een gedeelte van de benodigde stroomvoorziening wordt door zonne-energie opgewekt. Belangrijk is vooral het educatieve karakter en het verzamelen van data voor de gemeenschap. Een kleine opstelling van een weerstation zal ook de benodigde cijfers genereren.

Dakaya Lenz, inhoudelijk directeur van Villa Zapakara, blikte kort terug op de geschiedenis van het museum. Kunst- en cultuureducatie was de hoofdactiviteit van het toen nog kindermuseum met de landententoonstellingen, die waren overgenomen van het Tropenmuseum en aangepast naar de Surinaamse situatie.

In 2018 volgde eindelijk een eigen tentoonstelling, 'Sranan Krakti'. Samen met Jantine van den Driest, voormalig directielid, vond Lenz deze tentoonstelling een ideale kans om zoveel mogelijk te geven aan de bezoekers en hen zoveel mogelijk te laten ontdekken. "We wisten zeker dat het over Suriname moest gaan en meer waardering voor het eigene", aldus Lenz. Voor de 'Sranan Krakti'-tentoonstelling was de focus gelegd op de kracht in jezelf, de kracht van de natuur en de kracht van de cultuur.

Het plan van het museum was vervolgens om iets technisch op te zetten. Lenz bracht in herinnering dat er in het museum vanaf 2013 technische workshops werden verzorgd tijdens de vakantieprogramma's, waar jongeren massaal op afkwamen. Deze technische workshops waren de voorloper van de een eigen ZapLab, waarmee Villa Zapakara een plek voor jongeren vanaf twaalf jaar wil creëren, om nieuwe technieken te ontwikkelen en ervaring op te kunnen doen die binnen hun belevingswereld past. "Jongeren zijn over het algemeen vaak bezig met devices, dus waarom zouden we hen niet stimuleren om dingen met hun devices te creëren en die op een constructieve manier te gebruiken. Ook is het ZapLab een plek voor ontwikkelaars om hun ideeën vorm te geven", benadrukte de museumdirecteur.

Bryan van 't Kruys, voorzitter van het stichtingsbestuur Villa Zapakara, dankte de verschillende organisaties, sponsoren en het ZapLab-team voor de realisatie. "Met het ZapLab willen we innovatieve ervaringen, waarbij er met technische, creatieve en ondernemende talenten wordt gewerkt, stimuleren en ontwikkelen. Het concept FabLab is al lang actief en geïntroduceerd op scholen. Met de ZapLab zal Villa Zapakara een uitgebreider pakket aanbieden aan kinderen, jongeren en volwassen", zei Van 't Kruys.

De hoofdsponsor is het bedrijf Equinor, dat middels een kort filmpje Villa Zapakara met de opening feliciteerde. Yuro Dipotaroeno, vertegenwoordigde minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur, die vanwege een vergadering met de president niet aanwezig kon zijn. Hij toonde zich verheugd over de nieuwe mijlpaal. "Vooral nu we door de Covid-19-pandemie bewuster zijn geworden van het feit dat we in een technologisch tijdperk leven."

Hij erkende dat Suriname, met name binnen het onderwijs, een inhaalslag te maken heeft. Hij hoopte daarom dat andere instanties ook een bijdrage hieraan willen leveren. Na de toespraken werd het ZapLab-bord met de sponsoren onthuld en het lint van de ingang doorgeknipt. Teamlid Dave Simson, geassisteerd door twee kinderen, gaf daarna een microbit- en strawbeesdemonstratie. Vervolgens kregen de aanwezigen een rondleiding.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina