Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Harvey Lisse exposeert in Zus & Zo

Kunstfotograaf Harvey Lisse exposeert in Zus & Zo

29/11/2020 10:41 - Shanavon Arsomedjo

Harvey Lisse heeft een expliciete selectie gemaakt aan de hand van de bekendheid van de foto's.

Harvey Lisse heeft een expliciete selectie gemaakt aan de hand van de bekendheid van de foto's. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Als achtste Artist in Residence bij Zus & Zo exposeert Harvey Lisse vanaf vrijdag met kunstzinnige foto’s. Hoewel hij zich deze dagen veel meer bezighoudt met commerciële fotografie, heeft hij besloten voor deze expo een andere kant van zichzelf naar voren te brengen. “Als je goed kijkt, zie je meer portretten. Ik heb sowieso iets met zulke composities, omdat ik de mens prachtig vind om vast te leggen. Als ik mijn foto’s schiet, vind ik ze gewoon zo al heel mooi. Maar om ze een extra tintje te geven en een beetje anders te maken, bewerk ik ze. Dat is een sterke kant van me. Ik ‘verbeter’ ze.”

De kunstzinnige foto's zijn tot en met maandag te zien van elf uur 's morgens tot en met zeven uur 's avonds. Voor deze expo bedacht Lisse het concept 'Looking Back to Go Forward' omdat hij gebruik heeft gemaakt van foto's uit zijn archief. De fotograaf heeft een expliciete selectie gemaakt aan de hand van de bekendheid van de foto's. Enkele zijn viraal gegaan, waaronder één van zijn dochter met een ringlicht. Die moet aangeven dat iedereen een bepaald licht in zich heeft die naar buiten moet worden gebracht. "Soms is je licht niet zo helder, maar met motivatie kan je meer schijnen", vertelt hij. De foto van zijn dochter is één van zijn favoriete werken.

Een andere favoriet is de foto van Overdo Berghout. "Hij vond mijn foto's altijd leuk, dus kwam ik op het idee om ook hem te fotograferen. Ik besloot zijn handen te schilderen, ondanks ik eens al zo een concept heb gehad." Lisse noemt de foto 'The Root of Colors'. "Als je alle kleuren bij elkaar zet en mengt, worden ze zwart. Hij is een zwarte man en zijn handen hebben kleuren. Dus uit hem komen alle andere kleuren."

Lisse heeft in 2013, tijdens Carifesta, voor het laatst een expo gehad. Als hij niet zo druk was, had hij meerdere tentoonstellingen, zegt hij. "Toen Bryan van 't Kruys (uitbater van Zus & Zo, ... red.) me benaderde, heb ik toegestemd. Het is altijd leuk als je jouw werk uitgeprint ziet. Het is een tijdje geleden dat ik dat heb gedaan. Met mijn drukte moest ik er wel tijd voor maken." Hij zegt dat zijn kunstfotografie nu aan het slapen is. De expo bood hem de gelegenheid haar 'wakker' te maken.

Doordat hij terug is gegaan naar foto's van vroeger, kreeg hij de inspiratie om nieuw werk te creëren. Hij wil volgend jaar weer exposeren, maar dan met nieuw werk. "Eén van de foto's zou hier hangen, maar ik heb toch besloten om het te houden voor de volgende keer. Ik heb een paar ideeën, maar ik ga die nog niet verklappen." Zondag verzorgt Lisse de workshop 'Phone Photography', waarbij mensen worden geleerd mooie foto's te maken met hun telefoon en het beste te halen uit de camerasettings van hun mobiel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina