Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nationaal Archief viert 45 jaar Srefidensi met expo

Nationaal Archief Suriname viert 45 jaar Srefidensi met expo

29/11/2020 15:02 - Audry Wajwakana

Bij één van de panelen legt archivaris Rita Tjien Fooh uitleg aan CBB-directeur Kanapé-Pokie.

Bij één van de panelen legt archivaris Rita Tjien Fooh uitleg aan CBB-directeur Kanapé-Pokie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Drie enorme panelen vullen de zaal van het Nationaal Archief Suriname (NAS), die is versierd met groene en gele doeken. Op de panelen wordt, aan de hand van een tijdlijn, vanaf 1954 tot 2020 in vogelvlucht de politieke geschiedenis van Suriname weergegeven. Het NAS herdenkt de viering van 45 jaar Srefidensi met een tentoonstelling, die een maand loopt. Vrijdag werd bij de opening ook het formele startsein gegeven voor het project ‘Vind Jezelf Vind Su’.

Het oorspronkelijke idee was volgens archivaris Rita Tjien Fooh om in verband met 45 jaar Srefidensi een tentoonstelling op het parkeerterrein, in de openlucht, te organiseren. Echter, van dit idee werd afgestapt vanwege de zorg dat zo een opzet veel publiek zou trekken. Uiteindelijk is gekozen voor een aangepaste vorm in het gebouw.

De tentoonstelling laat voornamelijk een tijdlijn zien van de politieke geschiedenis van Suriname. Daarvoor is gekeken naar de bronnen die binnen het NAS ter beschikking waren en ook in het Informatie Nationaal Systeem voorhanden lagen over de periode vanaf de onafhankelijkheid tot heden.

Voor de periode 1996-2020 is er gebruikgemaakt van secundaire bronnen, omdat het NAS nog niet beschikt over primaire bronnen. Tjien Fooh roept de gemeenschap daarom op om alle waardevolle foto's of audiovisueel materiaal, waarin de Surinaamse geschiedenis is vastgelegd, met het NAS te delen. "Zodat wij deze kunnen conserveren en daarna beschikbaar kunnen stellen aan de gemeenschap", legt ze uit. Eén van de kerntaken van het NAS is om het documentair erfgoed te dichten en op een publieksvriendelijke manier te presenteren.

De opening werd bijgewoond door onder anderen de historici Jerry Egger en Maurits Hassankhan, Thalicia Atmodimedjo, die minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken vertegenwoordigde en Anastatia Kanapé-Pokie, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De genodigden kregen van de archivaris een trui met opschrift van het project.

Het project 'Vind Jezelf Vind Su' wordt gecoördineerd door Audrey Hofwijks-Koenders. Op 17 juli keerde zij na een stageperiode van zes maanden bij de Groningen Archieven terug naar Suriname. Ze geeft aan dat ze veel heeft geleerd over publieksprojecten. Haar opdracht was om een soortgelijk initiatief voor Suriname te ontwikkelen. "Mensen komen naar het NAS om onderzoek te doen over hun identiteit en andere wetenswaardigheden die in de Surinaamse geschiedenis gebeurd zijn. Vandaar de titel van het project", geeft ze als verklaring.

Er zijn veertig vrijwilligers voor het project geregistreerd. Deze groep is al begonnen met trainingen in transcriberen van documenten en daarna volgt een training in het lezen van oude handschriften. "De getranscribeerde bestanden zijn dan beter leesbaar en kunnen hergebruikt worden, zoals het NAS nu laat zien met deze tentoonstelling", zegt Hofwijks-Koenders. De archivaris deelde mee dat het NAS in de eerste helft van 2021 aan de bouw van de nieuwe website zal beginnen, omdat de huidige niet meer voldoet. Met het nieuwe digitale platform kunnen er meer documenten worden geplaatst. Een partner van het NAS in Nederland zal een deel van de nieuwe website financieren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina