Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We zullen geen dingen doen die onmogelijk zijn'

'We zullen geen dingen doen die onmogelijk zijn'

29/11/2020 07:52 - Aidy Pinas-Agodeba

'We zullen geen dingen doen die onmogelijk zijn'

 

PARAMARIBO - Particuliere verzekeringsmaatschappijen zouden de mogelijkheid om de basiszorgverzekering wederom aan te bieden kunnen bekijken. Dit zegt Ronnie Bardan, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam), desgevraagd tegen de Ware Tijd. Met dehuidige premies is de verzekering voor hen niet rendabel. "Absoluut niet; we kunnen het product niet voor deze prijs verkopen."

De basiszorgverzekering dateert van 2015. De regering-Bouterse I heeft bij de introductie besloten om de premie voor kinderen in de leeftijd nul tot zestien jaar en zestigplussers te betalen. Nul tot zestienjarigen betalen SRD 55 premie per maand en zestigplussers SRD 165. "Het kan niet tegen die prijs. We zullen geen dingen doen die onmogelijk zijn. De premie heeft een achterstand van twee grote devaluaties", aldus Bardan. "Na de verkiezingen van 2015 hebben we een devaluatie gehad van SRD 3,35 naar SRD 7,52 voor de US dollar. Na de stembusgang van dit jaar is gedevalueerd van SRD 7,52 naar SRD 14,29. Daarom zeg ik, die premie moet twee grote inhaalslagen maken wil je realistisch zijn."

Er wordt nu onderhandeld over nieuwe tarieven. Het streven is om te komen tot uniforme premies. De Basiszorgverzekering werd tot 2016 door diverse verzekeringsmaatschappijen aangeboden. Hiermee wilde de overheid het risico spreiden. Echter, er kwam een stop aan, omdat dezelfde overheid zich niet aan afspraken hield. Onder meer de betaling verliep stroef. De verzekeringsmaatschappijen waren gedemotiveerd en wilden het risico niet langer dragen. De overheid besloot uiteindelijk om de Basiszorgverzekering volledig bij de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) onder te brengen. Het cliëntenbestand van ruim 140.000 werd in juni 2016 overgeheveld naar het fonds. Het SZF is een werkarm van het ministerie van Volksgezondheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina