Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse wil correctie 'onrechtvaardig' vonnis

Bouterse wil correctie 'onrechtvaardig' vonnis

30/11/2020 10:53 - Ivan Cairo

Verdachte Desi Bouterse (m) kon maandag bogen op ondersteuning van NDP'ers.

Verdachte Desi Bouterse (m) kon maandag bogen op ondersteuning van NDP'ers. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Oud-legerleider Desi Bouterse wil met zijn verzetzaak dat de volgens hem "onrechtvaardige" veroordeling van hem en een aantal medeverdachten in het Decembermoordenstrafproces ongedaan wordt gemaakt. Hij legde maandag ten overstaan van de Krijgsraad, die hem op 29 november 2019 verdoordeelde tot twintig jaar gevangenisstraf, een verklaring af waarom hij in verzet is gegaan tegen dat vonnis.

In tegenstelling tot januari dit jaar verscheen Bouterse niet in militaire gevechtstenue maar in een donker kostuum. Nabij de brug in de Monseigneur Wulfinghstraat over de Van Sommelsdijckkreek had zich een groep van ruim honderd aanhangers verzameld die de verdachte onder begeleiding van een samburagroep morele steun gaf. Ook zijn vrouw Ingrid Bouterse-Waldring was aanwezig.

Bij aanvang van zijn verklaring bood Bouterse verontschuldigingen aan voor het feit dat hij de afgelopen twaalf jaar niet naar de strafzittingen is geweest. Hij voerde aan dat hij in persoon had meegewerkt aan het gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris en ging er vanuit dat met de aanwezigheid van zijn raadsman op de zittingen hij steeds vertegenwoordigd was. "Een denkfout mijnerzijds en mijn verontschuldigingen daarvoor", zei de verdachte.

De ex-bevelhebber merkte op dat de Krijgsraad talrijke voor hem en anderen ontlastende verklaringen niet heeft meegenomen bij het wijzen van het vonnis. De zaak leek volgens hem vanaf het begin te zijn opgebouwd om hem en de medeverdachten af te schilderen als een groep "bloeddorstige" militairen die uit puur machtsbehoud tot moord zijn overgegaan.

Dat er geen voorbedachte rade aanwezig was haalt hij ook uit verklaringen van toenmalig auditeur-militair Roy Elgin. Die stelde de vraag waarom er geen Krijgsraad te velde was ingesteld om de gearresteerde latere slachtoffers te berechten. Bouterse wees er verder op dat hij al daags na de moorden, "niet 23 jaar later", zelf een onderzoek had gelast en het onderzoeksrapport van toenmalig politie-inspecteur Doorson dat in bewaring bij De Surinaamsche Bank was gegeven op "mysterieuze" wijze is verdwenen.

Veel informatie omtrent de gebeurtenissen van december 1982 is voor ruim zestig jaar door Nederland op slot gedaan, zei hij. Bouterse hoopt dat de Krijgsraad deze keer met een "rechtgeaard gevoel" leiding zal geven aan de verzetzaak. De geschiedenis zal hem vrijpleiten merkte de verdachte op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina