Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Meer betrokkenheid

COMMENTAAR: Meer betrokkenheid

30/11/2020 12:00

COMMENTAAR: Meer betrokkenheid

 

HOEWEL ER NOG geen duidelijkheid is over het opstarten van het nieuwe seizoen, heeft de Surinaamse Basketbalassociatie toch besloten haar transferperiode te houden. Op het besluit zelf valt er niets aan te merken. Immers, het is genomen tijdens een algemene ledenvergadering en droeg de zegen van het gros van de leden.

Echter, de vraag kan wel worden gesteld hoe realistisch het is de periode te houden (1-21 november) als er formeel nog steeds niet mag worden gebasketbald. Vanuit de regering is er alleen aan recreatief voetbal en volleybal in de open lucht toestemming gegeven de draad op te pakken. Een week geleden benadrukte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dat "onverkort van kracht blijft dat sporten met intensief contact nog niet zijn toegestaan". Daartoe behoort basketbal.

Toen de SBA met haar leden de verschillende periodes vaststelde, werd dat gedaan met naderende normalisatie in mind. Die normalisatie is er deels gekomen, maar nog niet voor (alle) sport(en). Het bestuur en lidverenigingen hadden dus weer bij elkaar moeten komen, want hoe haal je spelers binnen als je die niet in actie hebt gezien. Niet vergeten moet worden dat de basketbalcompetitie sinds midden maart stilligt.

In de transferperiode zijn er negentien transfers geweest, waarvan één"pending" omdat de uittredende vereniging nog niet heeft getekend. Wat opmerkelijk is, is dat van de achttien andere transfers liefst twaalf van Ruckers zijn. In de U19-klasse heeft de vereniging elf nieuwe spelers binnengehaald. Dat komt neer op een compleet nieuw team. De vraag is wat er met de spelers waren die al bij de club zaten, maar meer nog hoe de SBA toestaat dat een heel team wordt gekocht, zonder dat die verenigingen aan hun basis werken. Dat fenomeen heeft zich onder meer bij voetbal voorgedaan en ook bij basketbal en zulke verenigingen gingen allemaal kopje onder of vielen zo laag terug dat het jaren heeft geduurd voordat ze er weer boven kwamen.

De coach van De Arend nam zelfs het woord 'ronselen' in de mond. Dat probleem is niet nieuw, maar dat ontslaat de SBA en haar leden er niet van zich daartegen te bewapen. Want behalve dat verenigingen op deze manier kapot worden gemaakt, zal ook de sport eronder lijden. Wat voor zin heeft het als alle sterke spelers naar één ploeg gaan. Het niveau zal achteruitgaan en zeker bij de jeugd kan er desinteresse optreden wanneer er superteams worden samengesteld die met grote cijfers winnen van de kleine clubs.

De coach van De Arend heeft dus gelijk wanneer hij zegt dat de SBA grotere betrokkenheid aan de dag moet leggen, onder meer bij het oplossen van de vraagstukken van de clubs en de vele uitdagingen en niet alleen een competitie moet draaien en daarmee tevreden zijn. Aan de andere kant moeten de lidverenigingen ook in de spiegel kijken. Hoe veel doen zij zelf, hoe vaak hebben ze goede en constructieve inbreng. Alleen door de hoofden bij elkaar te steken zal de basketbalsport van een ondergang worden gered.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina