Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Project ter bescherming jaguars in voorbereiding

Project ter bescherming jaguars in voorbereiding

30/11/2020 10:01 - Amanda Palis

Een jaguar geschoten op de oever van de Three Brothers-rivier in Pantanal, Brazilië.

Een jaguar geschoten op de oever van de Three Brothers-rivier in Pantanal, Brazilië. Foto: Richard Barrett / WWF-UK  

PARAMARIBO - Het Wereldnatuurfonds (WWF) begint in samenwerking met het Amazone Conservation Team Suriname (ACT-Suriname) en de Anton de Kom Universiteit (Adek) een tweejarig monitoringsproject van jaguars. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse Internationale Jaguardag, die gisteren werd herdacht. De dag werd in 2018 uitgeroepen door de Verenigde Naties op initiatief van het het Jaguar 2030 Forum om wereldwijd bewustwording te creëren voor de bedreiging van de jaguar.

In Suriname moet het monitoringsproject in februari 2021 aanvangen. WWF, ACT en Adek zullen op zes plekken in onder meer bos en savanne camera's opgehangen om de leefgebieden van de jaguar en haar prooidieren in kaart te brengen, vertelt Anna Mohase. Zij coördineert binnen het WWF het project.

De informatie moet leiden tot het beter beschermen van de leefgebieden van de jaguar. "Door dat te doen, bescherm je ook het grote leefgebied waarin zij voorkomen. Hierdoor verzeker je het bestaan en het belang van de ecosystemen waarin zij wonen."

Lokale gemeenschappen die worden betrokken zullen om medewerking worden gevraagd. "Met het betrekken van sleutelorganisaties zoals de Wildlife Rangers van ACT, de universiteit voor het strategisch plaatsen van de camera's en het analyseren van de verzamelde gegevens hopen wij niet alleen een beeld te hebben over het aantal de jaguars in ons land, maar ook over de omvang van hun prooien", zegt Mohase. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan het succesvol beschermen van de jaguars.

De jaguar is volgens Mohase de derde grootste katachtige in de wereld en komt voor in achttien van de 21 landen in Latijns-Amerika, inclusief Suriname. "Verlies van woongebied door illegale houtkap en goudwinning, conflicten tussen mensen en wild life en illegale handel zijn enkele bedreigingen voor de jaguar. Met deze bedreigingen kan de populatie van het dier afnemen, wat grote gevolgen kan hebben voor ons ecosysteem en de mens. Het constant jagen kan er toe leiden dat er weinig roofdieren zijn om de populatie van andere dieren onder controle te kunnen houden."

Wereldwijd zijn er volgens de IUCN, de vereniging die zich bezighoudt met het conserveren van de natuur, slechts 64.000 jaguars, waarvan 90 procent in het Amazonegebied. Hoeveel daarvan in Suriname voorkomen is niet bekend. "Wel weten we dat het toenemen van menselijke activiteit in het bos een grote impact heeft gehad op hun aantal. Jagen en illegale handel zijn nog steeds grote problemen en kunnen als grootste bedreiging worden gezien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina