Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting Lobi derde keer op rij gecertificeerd

Stichting Lobi derde keer op rij gecertificeerd

30/11/2020 18:01 - Arjen Stikvoort

Stichting Lobi derde keer op rij gecertificeerd

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “We hebben het afgelopen jaar keihard moeten werken om deze accreditatie binnen te slepen”, reageert een verheugde directeur Nensy Bandhoe van Stichting Lobi. De International Planned Parenthood Federation (IPPF), het wereldwijde overkoepelende orgaan voor Seksuele Reproductieve Gezondheid en Rechten, heeft haar organisatie voor de derde keer gecertificeerd als volwaardig lid.

Om de vijf jaar moet elke aangesloten niet-gouvernementele organisatie opnieuw worden beoordeeld, vertelt Bandhoe aan de Ware Tijd. Daarbij moet worden voldaan aan strenge normen en standaarden. Het accreditatieproces is gebaseerd op tien principes, 48 normen en 170 controles. "De principes vereisen onder meer dat de organisatie open en democratisch is, goed bestuur demonstreert, strategisch, vooruitstrevend en transparant is." Daarnaast spelen goed beheer en een gezonde financiële bedrijfsvoering een belangrijke rol.

Stichting Lobi bleek in de eerste ronde te voldoen aan 79 procent van de normen en kreeg een jaar de tijd om 100 procent te halen. "Het was een enerverend, maar zeer waardevol proces. Het heeft bijgedragen om de geleverde kwaliteit en performance van de gehele organisatie te verbeteren. Het hele team heeft zich vol ingezet om dit resultaat te bereiken."

De accreditatie is voor Stichting Lobi van wezenlijk belang. "Niet alleen voor overheden en het grote publiek, maar ook voor donoren en sponsors om ons in staat te stellen de doelen te kunnen realiseren." Het accreditatieproces moet er volgens Bandhoe voor zorgen dat organisaties die aangesloten zijn bij IPPF beter uitgerust zijn om hun doelen te bereiken. Daarnaast moet het hun prestaties verbeteren en hen helpen verantwoordelijkheid te dragen als volwaardig lid aan de federatie.

Een delegatie van de accreditatiecommissie van de IPPF en een lid van de Wereldgezondheidsorganisatie beoordeelden de diensten van de kliniek, het laboratorium, opslagfaciliteiten en ondersteunende afdelingen. Er werden discussies gevoerd, vergaderingen belegd en interviews afgenomen.

De Covid-19-periode heeft net als bij het gehele ondernemerswezen in Suriname een flinke deuk geslagen in het realiseren van de doelen van Lobi. "Als je drie weken dicht moet vanwege een totale lockdown en tussendoor ook een paar weken, als personeel positief wordt getest, is dat een enorme inkomstenderving. Het kostenplaatje drukt dan des te zwaarder als je ook de salarissen normaal door blijft betalen. Covid-19 is een wereldwijd probleem, maar weerhoudt ons niet om ons verder in te zetten en te werken naar onze volgende accreditatie."

Xaviera Arnhem maakt regelmatig gebruik van de diensten van Stichting Lobi. "Ik vind het als vrouw belangrijk dat er een organisatie is waar je je check-ups kunt laten doen en voor al je intieme vragen terecht kunt. Zo een instantie is onmisbaar in een samenleving. Ik voel me er altijd veilig en vertrouwd en krijg deskundig antwoord. Bovendien wordt de privacy gewaarborgd. Dat is prettig, vooral hoe Suriname zo klein is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina