Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dit soort dingen kan je alleen met wapens weghalen'

'Dit soort dingen kan je alleen met wapens weghalen'

01/12/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Desi Bouterse sprak zijn aanhang in Ocer toe nadat hij van de krijgsraadzitting kwam.

Desi Bouterse sprak zijn aanhang in Ocer toe nadat hij van de krijgsraadzitting kwam. Foto: Wilfred Leeuwin  

PARAMARIBO - NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft tijdens een bijeenkomst maandagochtend in partijcentrum Ocer zijn achterban opgeroepen alert te zijn en zaken goed in de gaten te houden. Hij sprak zijn partijgenoten en aanhangers toe, kort nadat hij voor de krijgsraad was verschenen in het 8 Decemberstrafproces.

Volgens Bouterse kan wat zich nu in Suriname plaatsvindt alleen met de wapens worden bestreden. Hij doelde hiermee op het kapitalistisch systeem dat de huidige regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi heeft ingevoerd in plaats van het sociaaldemocratische dat bij de revolutie in 1980 is ingezet en volgens Bouterse het juiste systeem is voor Suriname. "Wij en anderen vóór ons waren toen meteen de vijand. Omdat in het westers kapitalisme het volk niet wordt geteld. Ook al gaan ze twee tot drie miljard zoeken, het gaat niet om het verlichten van de noden van het volk. A volk e pina extra", zei Bouterse.

De NDP-voorzitter wees op de etnische spanning die zich aan het ontwikkelen is en er voorheen niet was. Het volk heeft de NDP weer nodig, vindt Bouterse. Het is daarom belangrijk dat alle problemen en ruzies in de partij aan de kant worden geschoven. "Men is bezig het volk vijftig jaar terug te werpen. Toen zijn er wapens aan terecht gekomen. We hebben een historische taak. Als we het niet doen en ons gezond verstand niet gebruiken, gaan wij dit land ver terugwerpen en gaan de allerjongsten onder ons er geen profijt van hebben. Dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen", aldus Bouterse.

Volgens hem zijn hijzelf en zijn strijdmakkers - hij noemde Jules (Wijdenbosch, ... red.) en (Ramon, ... red.) Abrahams - te oud. "Of u zult moeten toegeven ... Maar als u daadwerkelijk inhoud wil geven dat Suriname van de Surinamer is, dan zullen wij in de bres moeten springen. Ik weet dat vele mensen ons niet begrijpen, maar laten wij elkaar beginnen te begrijpen, dat er een historische taak voor ons is weggelegd om vanuit deze eenheid dit niet zo door te laten gaan", was Bouterses oproep.

Laurens Neede en Ramon Abrahams, die in 1980 samen met Bouterse behoorden tot de revolutionairen, deden er een schepje boven op. Neede vond het nodig hetgeen Bouterse had gezegd te benadrukken. In het Surinaams legde hij uit dat de wereld in een strijd is verwikkeld en op een subtiele wijze probeert haar wil op te leggen. "Ze voelen zich bedreigd want de wereldgemeenschap is wakker geworden. Mensen verzetten zich tegen subtiele onderdrukking en vervolging. Deze rijke landen zijn alleen rijk geworden doordat ze de werkelijke rijke landen, zoals Suriname, hebben uitgebuit op een mensonwaardige manier", zei Neede. Volgens hem hebben de revolutionairen ook fouten gemaakt, fouten waarvoor hij zich schaamt. "Maar wees wel bewust van het feit dat, tra fasi no de. Wat we nu hebben is dodelijk. Het gaat je mentaal frustreren. Wees waakzaam wees alert", hield hij zijn gehoor voor.

Een vrouwelijke vertegenwoordiger van de jongerenafdeling van de NDP zei spontaan dat de jongeren van de partij ervoor zullen waken dat de gelederen worden gesloten omdat het onder meer die strubbelingen in de partij zijn die de NDP de verkiezingen hebben laten verliezen. Bouterse heeft in Ocer zijn aanhang deelgenoot gemaakt van zijn verklaring aan de krijgsraad, waarom hij in verzet is gegaan tegen het vonnis. De ex-legerleider werd op 29 november 2019 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar als hoofdverdachte in het strafproces. Zijn advocaat Irvin Kanhai heeft de NDP'ers uitgelegd wat de excepties zijn die hij heeft opgeworpen tegen dat vonnis. Volgens Kanhai hoeft Bouterse, afhankelijk van wat de krijgsraad hierop antwoordt, op 29 januari niet meer naar de rechtszaal te gaan. De ex-president grapte hierop met de woorden: "Maar ik begon het juist leuk te vinden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina