Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Casas-directeur niet meer belangrijk voor personeel

Casas-directeur niet meer belangrijk voor personeel

02/12/2020 22:22 - Wilfred Leeuwin

Casas-directeur niet meer belangrijk voor personeel

 

PARAMARIBO - Directeur Anjulio Wolf van de burgerluchtvaartautoriteit Suriname (Casas) hoeft niet meer erop te rekenen dat de personeelsbond nog met hem aan tafel gaat. “Dat wij het vertrouwen in hem hebben opgezegd, komt niet uit de lucht vallen. Ook al zou hij ons nu oproepen, wij gaan niet met hem om de tafel zitten”, zegt bondsvoorzitter Ewald Gefferie tegen de Ware Tijd.

Volgens hem is er te veel gebeurd in de afgelopen twee jaar sinds Wolf in 2018 werd aangesteld als directeur bij de autoriteit. "Al maanden heeft de directeur gesnoeid in onze voorzieningen. Wij hebben door de situatie in het land daar geen probleem van gemaakt. Maar dat hij nu kort door de bocht ook nog een groot deel van het basisloon gewoon niet uitbetaalt, is echt niet acceptabel", zegt Gefferie.

Het personeel heeft zich nu gewend tot de raad van commissarissen en die heeft toegezegd dat het bestuur van de bond wordt uitgenodigd bij de eerstvolgende raadsvergadering. Wolf om een reactie gevraagd zegt tegen de Ware Tijd dat ook voor hem de situatie niet gemakkelijk is. "Ik heb geen toverstok en zelf heb ik net als hen ook maar 53 procent van mijn salaris ontvangen", zegt de directeur.

Hij heeft intussen gesproken met minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme. Echter, de bewindsman heeft laten weten meer tijd nodig te hebben. Volgens Wolf is dit intussen per e-mail ook kenbaar gemaakt aan het personeel. "De werkelijke situatie is dat Casas geen geld heeft. We zijn vrijwel volledig afhankelijk van een toeslag van zes US dollar per persoon op een ticket bij internationale vluchten. Al sinds vorig jaar maart is dat stelselmatig komen weg te vallen. De rek zit er allang niet meer in, ook nadat we enorm hebben moeten bezuinigen", zegt Wolf.

Gefferie zegt dat de directeur in feite nooit iets doet om middelen die Casas buiten heeft binnen te halen. "Hij wacht maar op de minister en neemt eigendunkelijk verregaande beslissingen, zoals het inhouden van onze voorzieningen en toelagen en het veranderen van de organisatiestructuur." Gefferie zegt dat op vragen van de bond Wolf inderdaad een presentatie heeft gehouden maar geen cijfers over de debiteurenpositie van Casas heeft getoond.

De autoriteit heeft volgens de bond pas een certificering achter de rug. "En wanneer hij zich zou inzetten om openstaande rekeningen betaald te krijgen zou hij heel gemakkelijk de lonen kunnen uitbetalen", beweert Gefferie. Hij doet uit de doeken dat door deze houding directie en bond vorig jaar bij de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname zijn beland, nadat er geen akkoord kon worden bereikt over het cao-pakket van 2018. "Dankzij de bemiddelingsraad is 2019 toch nog goed afgesloten."

Advies van de raad om delen van het pakket mee te nemen dit jaar zijn volgens Gefferie nooit besproken. "De directeur heeft steeds geweigerd om de tafel te gaan zitten en heeft steeds via e-mails gereageerd met de mededeling dat wat wordt gevraagd door de bond, kostenverhogend zal werken. Nu, met het knippen in het loon van het personeel, houdt het voor ons op. Wij praten niet meer met de directeur. Het is vanwege onze verantwoordelijkheid om de veiligheid van de luchtvaartsector niet in gevaar te brengen, dat wij niet grijpen naar het uiterste middel en ons werk normaal doen", zegt Gefferie.

Wolf betreurt het dat deze kwestie zoals hij het zegt op een verkeerde manier in de media is besproken. Intussen blijkt ook zijn positie als directeur bij Casas in gevaar te zijn. Volgens hem kan hij daar geen uitspraken over doen, omdat dat een aangelegenheid is van de raad van commissarissen en de aandeelhouder. Vernomen wordt dat het de bedoeling is dat Wolf een stap terug doet als directeur en voormalig directeur Brian de Souza weer belast zal worden met de leiding.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina