Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNV-directeur verhoord in mislukte ontvoeringszaak

DNV-directeur verhoord in mislukte ontvoeringszaak

03/12/2020 00:00 - Ivan Cairo

DNV-directeur Danielle Veira. Zij werd woensdag als verdachte gehoord in het onderzoek naar een mislukte ontvoeringspoging eerder dit jaar.

DNV-directeur Danielle Veira. Zij werd woensdag als verdachte gehoord in het onderzoek naar een mislukte ontvoeringspoging eerder dit jaar. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid (DNV), is woensdag door de recherche van de Militaire Politie (MP) verhoord in verband met het onderzoek naar de mislukte ontvoering van ex-militair Rodney Cairo in april dit jaar. Veira bevestigt tegenover de Ware Tijd dat ze door de MP is verhoord in verband met de zaak die zich in de Zirkoonstraat had voorgedaan. “Ik ben door de MP verhoord vandaag”, aldus Veira. Na het verhoor is de directeur heengezonden.

Naar de Ware Tijd verneemt is het de tweede keer dat de DNV-directeur is verhoord, deze keer als verdachte. De eerste keer, kort nadat het geval zich had voorgedaan, was zij als persoon verhoord. Volgens bekomen informatie heeft de procureur-generaal in deze case specifieke instructies gegeven aan de MP en is Veira daarom weer opgeroepen en nu als verdachte verhoord. Het Openbaar Ministerie zou over bepaalde zaken nadere informatie verzamelen.

Bij de inval op 16 april in de woning van de ex-militair zou hij vermoedelijk eerst zijn gedrogeerd door enkele vrouwen die bij deze actie waren ingezet. Een aantal zwaar bewapende mannen drong het huis in het holst van de nacht binnen, maar ze konden hun actie niet voltooien. Toen zij op het punt stonden het slachtoffer in een gereedstaand busje af te voeren arriveerden verschillende politie-eenheden ter plekke.

De daders gaven aan in opdracht van de DNV-directeur te hebben gehandeld. Eén van de mannen zou zijn geïdentificeerd als een Nederlandse staatsburger. Op instructie van korpschef Roberto Prade, die kennelijk valselijk werd geïnformeerd dat het om een DNV-actie ging, trokken de politie-eenheden zich terug en lieten het slachtoffer in handen van de overvallers. Echter, de mannen zagen er toen van af om Cairo mee te nemen. Het slachtoffer deed vervolgens aangifte bij de politie te Geyersvlijt.

Deze kwestie heeft destijds veel stof doen opwaaien. Publiekelijk is Veira inhoudelijk nooit op deze zaak ingegaan. Het enige dat ze direct na het incident kwijt wilde was dat over operaties die te maken hebben met de nationale veiligheid niet in de publiciteit wordt getreden, maar dat er wel een verklaring zou komen. Nadat de procureur-generaal een strafrechtelijk onderzoek in deze zaak gelastte, werd afgezien van het afleggen van een publieke verklaring. In deze zaak werden twee verdachten aangehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina