Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Docu 'Instorten of aanpassen aan klimaatverandering'

Docu 'Instorten of aanpassen aan klimaatverandering'

04/12/2020 19:38 - Amanda Palis

PARAMARIBO - Met zijn eenmalige documentaire ‘Instorten of Aanpassen’ hoopt Jamille Haarloo de Surinaamse samenleving te confronteren met de gevolgen van klimaatverandering. In een trailer is te zien hoe comedian Huan ‘Grantjie’ Graanoogst met een microfoon en camera op pad gaat om mensen een reactie te vragen. “Niet iedereen stond er open voor, sommige mensen liepen weg. We willen de zichtbaarheid over klimaatverandering vergroten en eigenlijk ook peilen wat de samenleving hiervan vindt”, vertelt Haarloo.

Zijn documentaire is een vervolg op 'Green Young and Innovative' uit 2016. Het was een contest op televisie voor jongerenprojecten over klimaatverandering. "Dit project werd door het World Economic Fund gefinancierd, nadat wij hadden meegedaan aan een wedstrijd, waarbij wij zesde werden. We moesten een businessplan schrijven over klimaatverandering."

Haarloo, die lid was van jongerenorganisatie tevens serviceclub Global Shapers, benaderde andere niet-gouvernementele organisaties in Suriname voor extra geld. "We kregen van het Small Grant Program, toen het project bijna was afgerond, geld. Hiermee is deze documentaire gemaakt", doet hij uit de doeken. Voorafgaand heeft Global Shapers andere projecten uitgevoerd zoals het planten van bomen en permacultuur, die zijn meegenomen in de documentaire. "Het heeft ons ongeveer vier jaar gekost om alle beelden te filmen, om het wat meer body te geven. We hebben ook reacties van de samenleving meegenomen."

Voorlopig is alleen de teaser van de documentaire te zien. Er wordt met tv-aanbieders gesproken over uitzending van de documentaire. Voorafgaand hoopt Haarloo een fysieke première te kunnen organiseren. "Maar daarover kunnen we nog niet veel kwijt. Organisatorisch zijn we nog bezig." Hij hoopt dat de Surinamers geïnspireerd raken door de film. "Wereldwijd spelen er verschillende belangen en is er misinformatie over klimaatverandering, ook hier. We hopen met ons initiatief niet alleen de bewustwording te vergroten maar ook mensen aan te moedigen zelf iets te doen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina