Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Baggerproject Surinamerivier aangepast

Baggerproject Surinamerivier aangepast

17/12/2020 07:57 - Ivan Cairo

De hopperbarges Hangbo van Chec woensdag in de monding van de Commewijnerivier. Met deze vaartuigen werd de Surinamerivier gebaggerd door het Chinese bedrijf.

De hopperbarges Hangbo van Chec woensdag in de monding van de Commewijnerivier. Met deze vaartuigen werd de Surinamerivier gebaggerd door het Chinese bedrijf. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Het baggeren van de vaargeul in de Surinamerivier zal via een aangepast programma worden uitgevoerd. Daartoe is vorige maand een nieuwe aanbesteding gehouden.

China Harbour Engineering Company (CHEC) die in december 2019 in aanmerking was gekomen voor de uitvoering van het baggerproject staakte al gauw na aanvang in maart dit jaar haar activiteiten omdat de regering maar niet zoals contractueel was overeengekomen over de brug kwam met de betaling. Tot en met juli dit jaar was naar verluidt slechts zeven miljoen US dollar betaald.

Inmiddels is de boete die Suriname aan het Chinese bedrijf moet betalen, omdat het land zich niet aan de betalingsafspraken heeft gehouden, al flink opgelopen. De boete bedraagt zeventigduizend US dollar per dag dat het land zich niet aan de betalingsverplichting houdt.

In september zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken in het parlement dat met CHEC werd gesproken hoe tot een aanvaardbare oplossing te komen. Echter, de achterstallige betalingen zijn tot nu toe niet gepleegd. "Er is nog geen oplossing", beaamde Nurmohamed gisteren tegenover de Ware Tijd. Nu wordt onderhandeld over een nieuwe letter of intent, maar zoals de kaarten nu liggen zal CHEC definitief afhaken.

Vorige maand is een nieuwe aanbesteding gehouden om het project uit te voeren. Zes bedrijven, vijf internationale en een lokale contractor, hebben ingeschreven. CHEC heeft niet meegedaan bij de herinschrijving, bevestigt Nurmohamed. De toewijzing welk bedrijf in aanmerking komt voor het project moet nog plaatsvinden en het contract met de Chinese maatschappij zal uiteindelijk worden beëindigd.

In september liet Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), per brief weten dat de baggerfee waarmee de investering in het project zal worden terugbetaald nog steeds niet kan worden geïnd bij gebruikers van de rivier, omdat uit de metingen van de MAS was gebleken dat op twee locaties de zogenoemde chart datum van 4,5 meter nog niet was bereikt door CHEC. Met deze maatschappij was door de vorige regering een contract van 56 miljoen US dollar getekend om de vaargeul uit te diepen en werd het officiële startsein op 3 maart dit jaar gegeven.

Het project zou in zes jaar moeten worden afgerond. Nurmohamed hield het parlement in september voor dat de nieuwe regering door zou gaan met het baggerproject omdat het van groot belang is voor de Surinaamse economie. Er zou ook naar nieuwe financieringsmogelijkheden worden gekeken. De bedoeling is dat de eerste dertig kilometer van de vaargeul, het hoofdproject, volledig wordt uitgediept.

In de daaropvolgende 38 kilometer zal worden gebaggerd op specifieke locaties die zeer ondiep zijn. De vaargeul zal voorts worden verbreed tot zeventig meter en op sommige plaatsen tot negentig. Volgens de bestekvoorwaarden zal het bedrijf dat in aanmerking komt voor het project de werkzaamheden op de eerste dertig kilometer volledig moeten voorfinancieren. De terugbetaling zal plaatsvinden met de baggervergoeding die gebruikers van de rivier zullen betalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina