Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Amoksi weet gewoon niet wat hij moet doen’

‘Amoksi weet gewoon niet wat hij moet doen’

18/12/2020 07:58 - Jason Pinas

‘Amoksi weet gewoon niet wat hij moet doen’

 

PARAMARIBO - Politierekruten van wie de beëdiging donderdag voor de tweede keer is uitgesteld, verrichten geen werkzaamheden meer voor het Korps Politie Suriname (KPS). De nieuwelingen melden zich wel dagelijks aan bij de Politieacademie, maar mogen van het bondsbestuur geen opdrachten uitvoeren.

Volgens Raoul Hellings en Milando Atompai, respectievelijk voorzitter en secretaris van de bond, is dit besluit genomen door het bestuur, omdat het tot nu toe niet duidelijk is waarom de beёdiging wordt uitgesteld. Geëist wordt daarom dat de rekruten officieel worden aangesteld als aspirant-agent van politie, zodat ze zekerheid krijgen over hun rechtspositie. Echter, of dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. "Voor de mensen duurt het ook te lang. Elke keer moeten ze horen dat zaken worden uitgesteld. Daarnaast zijn de mensen niet gekleed en niet bewapend en dat is op deze manier niet te doen", legt Hellings uit. De beёdiging is deze keer verschoven naar maandag.

Atompai benadrukt dat er geen gronden zijn om de groep te laten wachten. Volgens hem is minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de kluts kwijt en zoekt die een reden om de rekruten niet te beëdigen. "Er is totaal geen reden. Amoksi weet gewoon niet wat hij moet doen. Hij begrijpt gewoon niets, zo simpel is het" aldus Atompai. De secretaris merkt op dat de minister geen zelfstandige beslissingen durft te nemen. "Voor alles wil hij een commissie installeren." De bewindsman was niet bereikbaar voor commentaar.

Hellings onderstreept dat er tot nu toe geen enkel strafblad is overlegd waaruit blijkt dat een deel van de rekruten geen politieambtenaar mag worden. "Voor ons is het zaakje al gedaan. Er werd gehamerd op een strafblad van mensen. Ook dat heeft men niet kunnen produceren", zegt de voorzitter. Zowel Hellings als Atompai zegt dat er een politiek spel wordt gespeeld met het korps door delen van de regering.

Volgens de bestuursleden is dat bedoeld om leidinggevenden binnen de dienst in diskrediet te brengen. "Ze willen hun poppetjes op bepaalde plaatsen zetten zodat ze maatregelen gewoon kunnen doorvoeren. Maar men heeft zich lelijk vergist, omdat de selectie van deze groep in 2016 gestart was. Toen was Roberto Prade nog geen korpschef en ik was nog niet bij HRM", benadrukt Hellings. De bond neemt nu een afwachtende houding. Atompai verwacht wel dat de rekruten maandag worden beëdigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina