Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wat de pg wil zeggen interesseert me niet'

'Wat de pg wil zeggen interesseert me niet'

22/12/2020 00:00 - Jason Pinas

De rekruten zijn maandagochtend beëdigd tot aspirant-agent van politie maar blijven in beraad op instructie van de Surinaamse Politiebond.

De rekruten zijn maandagochtend beëdigd tot aspirant-agent van politie maar blijven in beraad op instructie van de Surinaamse Politiebond. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Surinaamse Politiebond (SPB) eist dat de drie rekruten van de lichting 2019-2020 die maandag niet zijn beëdigd, ook worden toegelaten tot het Korps Politie Suriname. Dat is volgens secretaris Mielando Atompai een "harde afspraak" tussen de staat en de bond. "Wat de pg wil zeggen interesseert mij niet", maakt hij onomwonden duidelijk tegenover de Ware Tijd. "Wij gaan niet accepteren dat deze mensen brodeloos worden gemaakt." Hij en voorzitter Raoul Hellings benadrukken dat de strijd wordt voortgezet totdat ook het trio wordt beëdigd.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft zaterdag na overleg met president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, korpschef Roberto Prade en procureur-generaal Roy Baidjnath Panday besloten om drie rekruten niet toe te laten tot de politiedienst. In eerste instantie werd gesteld dat ruim 70 procent van de lichting niet volgens de juiste procedure was binnengehaald. Echter, na verschillende gesprekken en advies van een speciale screeningscommissie onder leiding van Danny Lo Fo Sang, heeft de regering besloten overgrote deel te beëdigen.

Amoksi liet eerder weten dat van tien rekruten zeker was dat ze in het verleden in aanraking waren gekomen met de politie. Of ze een strafblad hebben, is tot nu toe onduidelijk gebleven. Volgens Baidjnath Panday heeft de eerlijkheid van de aspiranten bij de intakegesprekken een belangrijke rol gespeeld bij de uiteindelijke beslissing. Hij wijst erop dat een deel van de rekruten al vanaf de selectie en werving had laten weten dat ze in aanraking waren gekomen met de politie. "De werving- en selectiecommissie heeft hen desalniettemin toegelaten tot de opleiding", zei hij maandag tijdens de plechtigheid in de hal van de Politieacademie.

Het vertrouwen dat de staat heeft gewekt bij deze specifieke groep moet volgens de pg dan niet worden beschaamd. "Voor een aantal die dat hebben verzwegen is hun betrouwbaarheid op de proef gesteld", merkte Baidjnath Panday verder op. Eén van de drie rekruten die maandag niet is beëdigd, werd in juli als verdachte aangehouden in het onderzoek naar de moord op de 22-jarige Chanel van der Bok. De man werd op een bepaald moment door het Openbaar Ministerie (OM) in vrijheid gesteld toen via de Politieacademie documentatie werd overgelegd dat hij ten tijde van de moord buiten Paramaribo in training was.

Advocaat Maureen Nibte vindt het frappant dat haar cliënt op deze wijze te horen krijgt dat hij in feite nog als verdachte bij het OM te boek staat zonder dat hij een dagvaarding heeft gekregen dat hij wordt vervolgd. "Hij is door het OM in vrijheid gesteld en direct daarna door de politie opgeroepen om zijn werkzaamheden en training te hervatten", vertelt de advocaat. Ze vindt het "vervelend en onbehoorlijk" dat de man zo veel maanden in het ongewisse en in onzekerheid is gelaten. Met haar cliënt zal worden nagegaan welke stappen te ondernemen om deze zaak aan te pakken.

Rekruten die maandag door de pg zijn beëdigd tot aspirant-agent van politie zijn niet helemaal tevreden met de behandeling die ze tot nu toe krijgen. De nieuwe groep heeft nog geen beschikking en ook geen politie-uniform. Daarnaast beschikt ze niet over een dienstwapen. Op advies van de SPB blijven de pas beëdigde politieambtenaren daarom in beraad tot dat de overheid deze zaken in orde heeft gemaakt. Afgesproken is dat de aspirant-agenten zich dagelijks melden op de Politieacademie maar dat ze nog steeds geen werkzaamheden uitvoeren.

Het uitstellen van de beëdiging tot twee keer toe heeft ook een bittere nasmaak voor de nieuwe agenten. "Voor mij was het een beetje frustrerend. Elke keer hoor je dat je op een bepaalde datum beëdigd zal worden en op den duur wordt het te veel", vertelt Xiamayra Mijnheimer aan de Ware Tijd. Simone van Els is net als de rest van de groep teleurgesteld in de gang van zaken. "De moed mag je nooit opgeven dus ik heb hoop dat alles goed komt", zegt ze moedig. Hoewel Van Els blij is dat de beëdiging eindelijk een feit is, had ze graag dat tenminste de uniformen waren geregeld. De SPB noemt het "onvoorstelbaar" dat de nieuwe politieagenten nog geen beschikking en uniform hebben. "Dit gaan we niet pikken, want zo ga je niet om met politiemensen", benadrukt voorzitter Hellings.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina