Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Willen of kunnen

COLUMN: Willen of kunnen

05/01/2021 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Willen of kunnen

Gerold Rozenblad  

San! Hebben ze bij de NDP wel vuurwerk afgeschoten? Het verjaagt de boze geesten en je zou denken dat als ze daar wat knallers hadden afgeschoten, de yorka en bakru het wel op een lopen zouden hebben gezet. Maar nu heeft Sergio het op een lopen gezet. Na bakru a partij kon lai so, taki libi sma e lon? En als ik de geruchtenmachine moet geloven dan moro o lon. Er zou sprake zijn van filevorming bij de achterdeur.

Het vertrek van Dubai en de kritiekregen van Moms (die beweert de partij niet te hebben verlaten) blijken geen oppervlakkig probleem aan de kaak te hebben gesteld. Die partij heeft aan het begin van het nieuwe jaar een stevige wasi nodig, zoals veel mannen in het nieuwe jaar een wasi nemen ter wille van voorspoed.

Opvallend is dat Moms, Dubai en nu Sergio hetzelfde kritiekpunt aanhalen waarom zij de partij de rug toekeren. De evaluatie die de voorzitter beloofde blijft maar uit. En ook de herstructurering. Binnen de partij is het reeds lang duidelijk dat het van binnen is aangevreten door houtboorders en udu loso. Het gespuis heeft onder de vleugels van de voorzitter lustig zijn gang kunnen gaan, tot het punt dat het zelfs de voorzitter te gortig werd.

Publiekelijk werd verkondigd dat de partij - althans een deel daarvan - verworden is tot een roversbende, het uienverhaal van Aloe Baba ten spijt. En mensen als Sergio konden niet wachten tot de partij werd opgeschoond om met nieuw elan terug te komen. Niets was minder waar. En daar hebben zeker Dubai en Sergio zich op verkeken. Hadden zij echt verwacht dat de voorzitter zich zou ontdoen van het gespuis om hem heen?

Het zijn juist die mensen die hem in het zadel hebben gehouden door hun onvoorwaardelijke steun en mobilisatie wanneer dat nodig is gebleken. En die mensen heeft de voorzitter nog steeds nodig. Zeker nu de partij meer dan ooit het vehikel is geworden dat hem in zijn levensnadagen nog de ondergrond moet geven om het hoofd te bieden aan de immer dreigende gevangenisgang. Hij heeft ze misschien harder dan ooit nodig.

Er gaat niks geëvalueerd, geherstructureerd en opgeruimd worden. En als dat onder druk van de almaar groter wordende groep vertrekkenden gebeurt, zal dat een schijnbeweging blijken te zijn. Desalniettemin zou ik er graag bij willen zijn. Want er zullen harde woorden vallen. En dan kan je nog wat horen. Maar vooral opmaken wie in de voetsporen van het trio zal volgen.

Het heet dat de partij haar ideologie heeft verloren en ten prooi is gevallen aan de gieren, maar in feite is het ook verrassend te bemerken dat de partij in grote lijnen slachtoffer begint te worden van wat zij de oude politiek steeds verweet: leiders die aanbleven, lang nadat hun vervaldatum was verstreken. Het enige verschil is dat die partijen zaten met leiders die niet wilden opstappen en de NDP met één die dat simpelweg niet kan.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina