Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM dagvaardt medeverdachten Adhin voor strafzitting

OM dagvaardt medeverdachten Adhin voor strafzitting

06/01/2021 08:04 - Ivan Cairo

Gehuld in de Surinaamse vlag stond ex-vicepresident Ashwin Adhin de pers te woord nadat hij was vrijgelaten.

Gehuld in de Surinaamse vlag stond ex-vicepresident Ashwin Adhin de pers te woord nadat hij was vrijgelaten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie heeft de medeverdachten van ex-vicepresident Ashwin Adhin gedagvaard voor de strafzitting op 12 januari. Zij moeten zich voor de kantonrechter verantwoorden op beschuldiging van valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling of beschadiging van elektronisch apparatuur dat aan de staat Suriname toebehoort. Of Adhin ook al een dagvaarding heeft gekregen is vooralsnog onduidelijk.

Vanwege het feit dat hij een gewezen politieke ambtsdrager is en zijn aandeel in de vermoedelijke misdrijven als ambtsdelicten zijn gekwalificeerd zal hij door het Hof van Justitie berecht worden. In eerste instantie werd de zaak tegen de ex-vicepresident als een commune delict behandeld door het Openbaar Ministerie en werd Adhin iets langer dan een week in voorarrest vastgehouden.

Het Openbaar Ministerie werd echter door de rechter-commissaris in strafzaken teruggefloten. Die constateerde dat de procureur-generaal niet de juiste procedure had gevolgd om de politicus strafrechtelijk aan te pakken. Hij diende op basis van de wet 'In staat van beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers' aangeklaagd te worden. Het oordeel van de rechter-commissaris werd in hoger beroep bekrachtigd door het Hof van Justitie.

Het stelde toen op basis van voornoemde wet een vordering tegen Adhin in bij het parlement om hem in staat van beschuldiging te stellen. De vordering tegen de ex-vicepresident, nu parlementslid, werd door De Nationale Assemblee goedgekeurd, waarna het OM Adhin formeel aanklaagde. Het onderzoek naar deze zaak kwam nadat de directeur van het kabinet van de vicepresident hiertoe een verzoek aan de justitiële autoriteiten had gedaan.

Uit het justitieel onderzoek is naar voren gekomen dat de vermoedelijke strafbare feiten in opdracht of op instructie van de ex-vicepresident zouden zijn gepleegd. Vijendra R. en Amin D., medewerkers op het kabinet van de toenmalige vicepresident, worden verdacht van het valselijk opmaken of helpen opmaken van memo's, waarin wordt aangegeven dat bepaalde goederen waaronder bankstellen en bureaustoelen, tv-toestellen, printers, video- en fotocamera's afgeschreven werden wegens mankementen of defecten. Zij zitten sinds de tweede week van november vorig jaar in voorarrest. Een derde verdachte, Ramon K., werd enkele dagen later in vrijheid gesteld. Of hij nog als verdachte geldt en ook wordt gedagvaard is vooralsnog onduidelijk.

Adhin heeft van meet af aan de beschuldigingen van de hand gewezen. Hij gaf aan dat de goederen werden afgeschreven en aan het Doveninstituut gedoneerd zouden worden. Adhin kwalificeerde de strafrechtelijke acties tegen hem als een politieke vervolging van de nieuwe regering. Ook zijn partij, de NDP, typeert de aanklacht als politieke acties om Adhin, maar ook andere NDP-gelieerde politici te beschadigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina